woensdag 29 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
6.4 C
Amsterdam
0
(0)

Nierpatienten wachten op transplantatie

lees ook ...

Foodbasketproject: Duurzame oplossing voor armoedebestrijdin...

Julio Bikharie en Wayne Telgt hebben donderdag een ontmoeting gehad met president Chandrikapersad Santokhi om te bespreken hoe armoede in de samenleving aangepakt kan worden. Tijdens de bespreking hee...

Nierpatienten en hun donoren die een niertransplantatie moeten ondergaan zouden geopereerd worden in een speciale Diaspora Nier polikliniek die in het Sint Vincentius ziekenhuis (SVZ) werd geopend door de president. Elf patiënten met hun donoren zijn door het Diapsora Medical Team (DMT) gescreend en geschikt bevonden voor een NTx operatie (niertransplantatie). De mensen wachten nog steeds.

De groep wil in 2021 in het Sint Vincentius Ziekenhuis worden geopereerd. Ze zijn het wachten beu en hebben op maandag 11 oktober 2021 hun stem laten horen door een petitie te overhandigen aan president Chandrikapersad Santokhi. Ook vicepresident Ronnie Brunswijk, minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en adviseurs van het staatshoofd waren aanwezig.

Steven J. Tjang-A-Sjin, vertegenwoordiger van de dialysepatiënten, zegt dat de groep het wachten beu is. De patiënten wachten al heel lang op het van start gaan van het programma. Zij hebben in hun petitie gevraagd dat het staatshoofd het daartoe leidt dat het programma  van start kan gaan. De patiënten willen terug naar een normaal menswaardig en productief leven.

Het gaat in deze om een  groep van ruim 8 personen. Er zijn nog 2 tot 4 personen die medisch onderzoek ondergaan. Verwacht wordt dat ook zij goedkeuring zullen krijgen en deel zullen uitmaken van de groep. “Als de transplantaties aanvangen, zal de groep uitgebreid worden met nieuwe koppels”, legt Tjang-A-Sjin uit.

“Er zijn diverse signalen vanuit de overheid geweest dat het programma van start zou gaan.” De patienten spreken de hoop uit dat middels het indienen van de petitie de president op korte termijn kan aangeven wanneer de transplantaties van start zullen gaan. De petitie wordt ook ondersteund door de Nierstichting Suriname.

President Santokhi gaf aan dat er een platform moet komen waarbij geluisterd kan worden naar de problemen van deze groep. “Men kan hierdoor beter communiceren met elkaar.” Ook gaf hij aan dat het Diaspora Medisch Team, een gerespecteerde groep medische specialisten is, die hun sporen in Suriname hebben verdiend. Dit team gaat nu het niertransplantatieprogramma opzetten in het Sint Vincentius Ziekenhuis.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNierpatienten wachten op transplantatie