donderdag 22 februari 2024
31.6 C
Paramaribo
12.4 C
Amsterdam
4
(1)

‘Niemand luistert naar ons’

lees ook ...

Surinaamse kunstenaar Paul Woei overleden, nationaal verlies...

Suriname rouwt om het verlies van Paul Woei, een veelzijdige kunstenaar die bekend stond als schilder, beeldhouwer, kunstleraar en schrijver. Woei, een wereldburger, is zondag overleden, waarmee het l...

De Inheemsen in Suriname zijn als eerste mishandeld en uitgebuit door de koloniale indringers, en tot slaafgemaakt. Toen hun aantal door de behandeling heel snel achteruitging en de groep op die manier te weinig winst betekende voor de bezetter, ontstond het plan om andere werkers te importeren. Men haalde en maakte daarna Afrikanen tot slaaf.

De Inheemse gemeenschappen in Suriname hebben niet de indruk dat zij meetellen in de slavernijexcuses van het kabinet Rutte. Voor hun gevoel werden zij wel genoemd, maar kregen niet de ‘hier en nu’ excuses.

Deze groep Surinamers ervaart nog steeds dat hun land wordt afgepakt. Eerst door de koloniale beheersers, nu door de Surinaamse overheid, die anderen concessies toekent in hun gebied, vaak zonder hen te raadplegen. De grondenrechten van deze groep staat al geruime tijd ter discussie.

https://nos.nl/l/2457381

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname'Niemand luistert naar ons'