zaterdag 13 juli 2024
25 C
Paramaribo
14.2 C
Amsterdam
0
(0)

NICU vraagt aandacht op Prematurendag

lees ook ...

Waarnemend NDP-voorzitter: “NDP niet uit te roeien”

Op de 37ste verjaardag van de Nationale Democratische Partij (NDP) gaf waarnemend voorzitter Ramon Abrahams een krachtige toespraak waarin hij benadrukte dat de partij vastbesloten is de komende verki...

Wereld Prematurendag wordt gehouden op 17 november. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan de wereld van Neonatologie. Vroeggeboren kindjes worden op deze dag herdacht. Kinderarts-Neonatoloog in het AZP, Safir Liesdek, hield zijn gehoor voor dat Suriname beschikt over een NICU-afdeling, terwijl dat niet het geval is in alle landen.  Jaarlijks worden er ruim 350 patiënten behandeld op deze afdeling.

Kinderarts Liesdek, is vanaf 2014 verbonden aan de Kinderafdeling van het ziekenhuis.      Vroeggeboorte komt overal ter wereld voor. “Wij mogen van geluk spreken dat Suriname beschikt over deze belangrijke afdeling”, aldus de Neonatoloog. Echter bestaat er een uitdaging dagelijks om kinderen naar andere ziekenhuizen te verplaatsen vanwege beperkte middelen,  alsook de trek van medewerkers naar het buitenland. Momenteel liggen 4 kinderen op de afdeling intensive care.

Er zijn ook mooie momenten. “Ik ken de kinderen vanaf geboorte. Ik word behoorlijk trots wanneer zij het goed maken en met hun ouders naar huis mogen,” zegt de kinderarts, die ook benadrukte dat men alles blijft doen om de nodige zorg te garanderen.

In 2008 startte de eerste neonatale intensive care (NICU) van de kinderafdeling met zes bedden. Zwangerschappen vanaf 32 weken werden opgevangen met invasieve en non-invasieve beademing. De afdeling is nu uitgebreid. Nu begint men bij 27 zwangerschapsweken, met grotere opnamecapaciteit en intensievere zorg.

Bron: De Communicatie Dienst Suriname

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNICU vraagt aandacht op Prematurendag