dinsdag 23 april 2024
30 C
Paramaribo
9.3 C
Amsterdam
0
(0)

NH-minister bezoekt Poeketi cluster voor duurzame energie in Syno-hydroproject

lees ook ...

Brunswijk belooft steun aan Kindertehuis Efran na oproep om ...

Het Kindertehuis Efran verkeert in een urgente situatie waarbij directe hulp nodig is, voornamelijk op het gebied van levensmiddelen en schoonmaakgerei. Derrick Vanier en Marianne Cornet, die zich inz...

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft onlangs een oriƫntatiebezoek gebracht aan de Poeketi cluster in het gelijknamige dorp aan de Tapanahonyrivier. Deze cluster is onderdeel van het Syno-hydroproject, dat tot doel heeft vijf powerplants te bouwen om ruim 50 dorpen van elektriciteit te voorzien.

Minister David Abiamofo benadrukt dat het project gebruik zal maken van hybride systemen met zonnepanelen, batterij opslag en een dieselgenerator voor gebieden waar de elektriciteitsvoorziening vanuit de EBS een uitdaging is.

De Poeketi cluster zal maar liefst 16 dorpen van dag en nacht stroom voorzien en is daarmee van grote omvang. Minister Abiamofo geeft aan dat de volgende cluster die van stroom zal worden voorzien de Botopasi cluster is, die negen dorpen in het Saamaka-gebied aan de Boven-Suriname zal bedienen. Vervolgens zullen de clusters Gran-rio, Pikin-rio en Galibi aan de beurt zijn.

Het ministerie van NH ziet 1Ɨ24 uur stroom als een basisvoorwaarde voor de ontwikkeling van het binnenland en koppelt daarom een ontwikkelingsvisie aan elk project. Het stimuleert de lokale bevolking om effectief gebruik te maken van de energie om hun eigen ontwikkeling te verduurzamen.

Minister Abiamofo is ervan overtuigd dat de aanwezigheid van 1Ɨ24 uur stroom een positieve invloed zal hebben op ondernemerschap, onderwijs en gezondheidszorg in deze afgelegen gebieden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws Ā»

meest gelezen

HomeSurinameNH-minister bezoekt Poeketi cluster voor duurzame energie in Syno-hydroproject