dinsdag 23 juli 2024
31 C
Paramaribo
18.2 C
Amsterdam
0
(0)

NH lanceert watermissie in Boven-Saramacca en Boven-Suriname

lees ook ...

Minister Sewdien: “Strengere maatregelen tegen illegale viss...

De visserijsector in Suriname wordt geconfronteerd met de dreiging van Frankrijk om het land op een zwarte lijst te plaatsen vanwege illegale visserijactiviteiten. Dit meldde minister Parmanand Sewdie...

Schoon en veilig drinkwater is van vitaal belang voor de gezondheid en het welzijn van de mens. In lijn met het zesde Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG 6) van de Verenigde Naties, dat streeft naar toegang tot schoon en veilig drinkwater voor iedereen tegen 2030, heeft het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) een belangrijke stap gezet in de uitvoering van nieuwe waterprojecten in rurale gebieden van Suriname.

Van 4 tot en met 6 juli 2024 voerde NH een ministeriële missie uit naar Boven-Saramacca en Boven-Suriname. De missie had als doel het startsein te geven voor de bouw van nieuwe waterzuiveringsstations en de aanleg van waterleidingen in deze regio’s.

Op 4 juli werd in Poesoegroenoe, boven-Saramacca, de bouw van een oppervlaktewaterzuiveringsstation officieel gestart. Tijdens een ceremonie werd het naambord onthuld en de eerste steen gelegd door granman Lesley Valentijn, minister van Natuurlijke Hulpbronnen David Abiamofo, directeur Water Gonda Asadang, en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Granman Valentijn benadrukte het belang van deze ontwikkeling voor de lokale gemeenschap, die al lange tijd te kampen heeft met water- en stroomproblemen. Het project, met een budget van ruim SRD 13 miljoen, zal drinkwater leveren aan de dorpen Poesoegroenoe, Bethel, Tevreden, Pijeti en Soekibaka via ongeveer 5 kilometer aan nieuwe waterleidingen.

Naast Poesoegroenoe werden tijdens de missie ook de dorpen Solang, Godo, Bofokule, Granslee en Akwawkonde in boven-Suriname bezocht. Hier werd eveneens het startsein gegeven voor nieuwe drinkwaterprojecten.

In aanwezigheid van traditionele gezagsdragers, districtscommissaris Frits Dinge, NH-minister David Abiamofo en de directie en staf van het ministerie, benadrukte de minister tijdens een krutu in Solang het belang van zuinig en duurzaam gebruik van de nieuwe voorzieningen.

De waterprojecten in de dorpen van Boven-Suriname zijn het resultaat van een samenwerking tussen Suriname en België, waarbij het Belgische waterbedrijf BOSAQ betrokken is. Er wordt ook een trainingsprogramma georganiseerd voor de bewoners van Poesoegroenoe en Boven-Suriname om hen voor te bereiden op het onderhoud van de systemen.

De implementatie van deze waterprojecten markeert een belangrijke stap in de richting van het realiseren van SDG 6 in Suriname, waarbij toegang tot schoon en veilig drinkwater voor iedereen wordt gegarandeerd. De systemen, waarvoor nu het startsein is gegeven, zullen binnenkort operationeel worden, wat een significante verbetering betekent voor de gezondheid en het welzijn van de lokale gemeenschappen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNH lanceert watermissie in Boven-Saramacca en Boven-Suriname