vrijdag 9 december 2022
25 C
Paramaribo
-0.7 C
Amsterdam
0
(0)

Negen patiënten met complexe hersenvaatafwijkingen succesvol geopereerd

lees ook ...

Cambiel favors a domestic pricing structure

Marinus Cambiel, vice-chairman of the ABOP, demands that the government create a pricing structure for the home market. Cambiel asserts that this should guarantee reasonably priced goods and services ...

Negen patiënten met diverse complexe hersenvaatafwijkingen, grote hersentumoren en complexe wervelkolomafwijkingen zijn succesvol geopereerd. In de periode 22 tot en met 26 november zijn er in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) neurochirurgische operaties uitgevoerd door een team van neurochirurgen uit Leiden en Den Haag samen met onze eigen Surinaamse neurochirurgen H. Kort en R. Tjong Tjin Joe. Het team bestond uit de gerenommeerde wervelkolom chirurg prof. W. Peul uit Leiden en de neurochirurgen R. Nandoe en W. Moojen uit Den Haag.

Het doel van deze missie was het uitwisselen van ervaringen en het opdoen van kennis in technieken die in het AZP toegepast kunnen worden. Hierbij is er ook een direct voordeel voor de patiënt die in zijn of haar eigen omgeving is geopereerd en niet uitgezonden hoefde te worden naar het buitenland, wat ook forse kostenbesparingen heeft opgeleverd.

Deel van het team van de drie gast neurochirurgen was een ervaren operatieassistent uit Den Haag, dhr. E. Spruijt. Hij heeft samen met de Surinaamse operatieassistenten mw. D. Redjosentono en mw. N. Mijnals ervaringen en kennis uitgewisseld om ook op dit vlak het niveau in onze situatie te optimaliseren.

Dankzij extra inspanning van dr. R. Nandoe is bij deze missie een duur neuronavigatieapparaat geschonken aan de neurochirurgen van het AZP. Een neuronavigatieapparaat is een computersysteem met een camera die de beeldvorming tijdens de operatie integreert, zodat de afwijking continu en exact kan worden gezien. Tijdens de operatie kan worden genavigeerd, zodat bepaald kan worden of alle tumor verwijderd is of waar belangrijke structuren lopen. Het transport en de logistieke afhandeling van het neuronavigatieapparaat is verricht door het Diaspora Medisch Team Suriname.

Gelet op de complexiteit en de risicovolle ingrepen was goede coördinatie en zorg vereist van diverse afdelingen waaronder de verpleegafdeling, de operatiekamer, de Intensive Care Unit (ICU) en de Neuro High Care Unit. Met name de ICU onder leiding van N. Ramdhani, heeft een belangrijke bijdrage geleverd door te bewerkstelligen dat alle patiënten na deze complexe hersenoperaties, ondanks schaarste en de grote vraag naar ICU-bedden, de nodige intensieve zorg hebben gekregen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNegen patiënten met complexe hersenvaatafwijkingen succesvol geopereerd