zondag 19 mei 2024
26.6 C
Paramaribo
21.9 C
Amsterdam
5
(1)

Nederlandse onderwijsdelegatie bezoekt Nationaal Archief Suriname

lees ook ...

Suriname en Jamaica bespreken samenwerking en regionale inte...

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft op vrijdag 17 mei 2024 de minister van Industrie, Investeringen en Handel van Jamaica, Senator Aubyn Hill, ontvangen...

Er zijn oriënterende gesprekken gevoerd tussen de ambtelijke delegatie van het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de leiding van het Nationaal Archief Suriname (NAS). Als nationale archiefinstelling werkt het NAS nauw samen met het Nationaal Archief Nederland, de Groninger Archieven en andere (erf) instellingen en NGO’s in Nederland. Binnen het Nederlands programma Internationale Erfgoedsamenwerking wordt het NAS beschouwd als een belangrijke partner.

De nationale archivaris, Rita Tjien Fooh, heeft een presentatie gehouden over de projecten die de afgelopen jaren in samenwerking met Nederlandse partners succesvol zijn uitgevoerd. Verder is zij ingegaan op de uitdagingen waarmee de organisatie geconfronteerd wordt met een blik op de toekomst.

Zo moet de organisatie nog de achterstand wegwerken die het heeft bij de overbrenging van de overheidsarchieven naar het NAS en zich tegelijkertijd serieus buigen over het transitieproces van papier naar digitale informatiehuishouding van de overheid. Het verrichten van een quickscan van de (digitale) informatiehuishouding van de overheid is in dit kader nodig om onder andere het vaststellen welke softwareprogramma’s worden gebruikt met het oog op digitale duurzaamheid van de informatie.

Andere besprekingspunten zijn onder andere, het opzetten van een Hbo-opleiding Erfgoedstudies/ Archivistiek waarbij de nadruk gelegd wordt op de praktische kant van collectiebeheer- en behoud, ontsluiting en beschikbaarstelling van het erfgoed, de huidige staat van het archiefgebouw (advisering en herstel ernstige scheuren aan het gebouw) en de bouw van een nieuwe depotruimte. De nationale archivaris heeft verder ook gesproken over het belang van het oprichten van een platform van Surinaamse erfgoedinstellingen.

Er is verder van gedachten gewisseld over het Rapport “Koloniale Collecties, Erkenning van onrecht” dat in 2020 is uitgebracht door de Raad van Cultuur (Adviescommissie Nationaal Beleidskader Koloniale collecties). De ambtelijke delegatie bestond uit Gerbert Kunst (delegatieleider), Koosje Spitz, Sara Knijff, Henk Heikamp, Rutger Pol en Michiel Valkenburcht. Namen het NAS zaten aan bij het gesprek, Rita Tjien Fooh (nationale archivaris), Audrey Hofwijks (onderhoofd) en Raksha Sital (hoofd Bedrijfsvoering).

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNederlandse onderwijsdelegatie bezoekt Nationaal Archief Suriname