zaterdag 1 april 2023
23.8 C
Paramaribo
9.3 C
Amsterdam
3
(1)

Nederlandse minister Stef Blok naar Suriname met 45 jaar Srefidensi

lees ook ...

Majoor R. Samuels neemt over van overste P. Wasimin bij de M...

Het Korps Militaire Politie heeft een nieuwe leiding. Luitenant-kolonel Petrus Wasimin, die 40 jaar gediend heeft in het leger, droeg vol vertrouwen de leiding over aan Majoor Roy Samuels. De nieuwe l...

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, zal namens het Koninkrijk der Nederlanden, afreizen naar Suriname ter gelegenheid van 45 Staatkundige Onafhankelijkheid op 25 november. Tussen Nederland en Suriname heeft er een tweedaags hoog ambtelijk overleg plaatsgevonden dat is afgesloten met een gemeenschappelijke verklaring.

Onder leiding van Thijs van der Plas, Directeur-Generaal Politieke Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederland, hebben diverse overlegmomenten plaatsgevonden met verschillende gezagvoerders van Suriname.  Dit overleg vond op 3 en 4 november plaats.

Dit is het vervolg van het bezoek van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) in augustus aan de Nederlandse minister Blok.  Het doel van deze hoog ambtelijke interdepartementale missie was om concrete afspraken te maken over de terugkeer van de samenwerking tussen Suriname en Nederland.

Bij de afsluiting van dit overleg is de gemeenschappelijke verklaring met concrete punten kenbaar gemaakt: gedachtenuitwisseling over de besteding van verdragsmiddelen, uitwisseling van ambassadeurs, wederom COVID-19-ondersteuning met een tweede steunpakket van 3.5 miljoen euro en ondersteuning geven aan de sectoren financiën, justitie en politie, defensie en landbouw in de vorm van technische assistentie en versterking van instituten.

Met betrekking tot landbouw zijn er concrete samenwerkingsgebieden gedefinieerd, namelijk rijstproductie, pestmanagement en het stimuleren van akkerbouw voor veevoer. Van Der Plas: “We hebben een goede basis gelegd om samen te bouwen aan een vruchtbare samenwerking op basis van vriendschap, wederzijds vertrouwen en respect. Ik kan u garanderen dat we met frisse ideeën en vertrouwen en vol goede moed naar huis terugkeren om aan de slag te gaan met de gemaakte plannen en die de komende weken en maanden samen met onze Surinaamse counterpart om te zetten in concrete acties.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNederlandse minister Stef Blok naar Suriname met 45 jaar Srefidensi