vrijdag 21 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.7 C
Amsterdam
0
(0)

Nederlandse militairen begonnen aan jungletrainingen in Suriname

lees ook ...

Twintig jaar Wereldbloeddonordag

   De Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis viert vandaag de 20e verjaardag van Wereld Bloeddonordag. Het thema van dit jaar is: 20 years of celebrating giving: thank you blood donors!”...

Buitenlandse militairen zijn begonnen aan de tweede Militaire Jungletraining van het Koninkrijk der Nederlanden op Surinaams grondgebied. Deze training is bijzonder omdat vier Amerikaanse militairen ook deelnemen. Op 28 maart 2023 vond de officiële start plaats in de Ayoko Kazerne te Zanderij, in aanwezigheid van onder andere de minister van Defensie, Krishnakoemarie Mathoera, en president Chandrikapersad Santokhi.

Volgens de Surinaamse president is de training een uiting van de hechte samenwerkingsrelatie tussen Suriname en Nederland en bevestigt het dat veel bereikt kan worden met behoud van de natuur. Het Surinaamse oerwoud biedt alle mogelijkheden om de opleidingsdoelstellingen te bereiken, waar verschillende trainingen worden verzorgd tot eind mei.

Meer dan 200 leden van het Korps Mariniers en Luchtmobiel uit Nederland zullen samen met 60 Surinaamse en 4 Amerikaanse militairen deelnemen aan de Jungle Warfare Instructor Course, Jungle Warfare Course en Special Operations Forces Jungle Training.

De training is gebaseerd op de meerjaren Status of Forces Agreement (SOFA) tussen Suriname en Nederland. De Intentieverklaring, ondertekend in 2021 tussen Defensieminister Mathoera en haar Nederlandse ambtgenoot Anna Bijleveld-Schouten, heeft de bilaterale relatie op defensiegebied nog verder verdiept. Het is belangrijk dat het Surinaams Nationaal leger gereed is voor zijn taken, en daarom wordt, waar mogelijk, militair materiaal dat bijdraagt aan de gereedstelling van het Nationaal Leger aan Suriname overgedragen. Er heeft een symbolische overdracht van 7 viertonners plaatsgevonden.

President Santokhi benadrukt dat deze samenwerking van eminent belang is voor de veiligheid en vrede, waarbij krijgsmachten een grotere bijdrage moeten leveren aan het versterken van de rechtsorde, beschermen van mensenrechten, vergroten van de veiligheid en stabiliteit, bieden van hulp bij rampen en aanpakken van grensoverschrijdende vraagstukken.

Bij de opening waren zowel de Nederlandse als de Amerikaanse ambassade vertegenwoordigd door Tijdelijk Zaakgelastigde mevrouw Sonja Kuip, Commandant Korps Mariniers Brigade-Generaal Jan Hut van het Nederlands leger, Chief Security Cooperation Office van het Amerikaans leger en Lieutenant Commander Nathaniel Swank.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNederlandse militairen begonnen aan jungletrainingen in Suriname