woensdag 6 juli 2022
23.8 C
Paramaribo
15.5 C
Amsterdam
0
(0)

Nederlandse Gemeenten willen samenwerking met Suriname oppakken

lees ook ...

Sabum Eric Lie is heengegaan

Eric Lie, taekwondogoeroe en enige houder van een zevende dam in Suriname is vrijdag jongstleden overleden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Eric Lie Kwie Sjoe hoort tot de grondleggers van de ...

Een afvaardiging van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), bestaande uit de senior-beleidsmedewerker van het VNG, Maarten Beks, en de projectleider Irene Ten Teije, was onlangs op werkbezoek in Suriname. De bedoeling van hun aanwezigheid was om na te gaan welke mogelijkheden er zijn om de samenwerking tussen Suriname, de VNG en de Nederlandse Gemeenten nieuw leven in te blazen.

De delegatie is ontvangen door de directeur van Regionale Ontwikkeling en Sport, Maverick Boejoekoe, waarbij er onder andere gesproken is over de versterking van de capaciteit van Bestuursambtenaren, met name, het IBAS-programma (Instituut Bestuursambtenaren Suriname). Hun bezoek aan Suriname vloeit voort uit de intentieverklaring die op 6 december 2021 is getekend door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en VNG-voorzitter Jan van Zanen.

Op het ministerie van BIBIS heeft er onder leiding van directeur Astrid Belliot een onderhoud plaatsgevonden met de Deken van het Korps Districtscommissarissen en een groot aantal dc’s, waarbij zij hun districten konden presenteren en de uitdagingen weergeven.

Daarnaast zijn er ook bezoeken afgelegd aan de districten Wanica, Commewijne, Saramacca en Brokopondo. In de districten zijn de uitdagingen besproken en werd aandacht gevraagd voor het verlenen van technische bijstand voor, onder andere, melkveeboeren en trainingen van boeren voor het werken met de aan de tropen aangepaste kassen.

Met de verkregen informatie zal een gezamenlijk project worden ontwikkeld voor het versterken van het lokaal bestuur, passend binnen het Makandra programma. Hierbij is er overeengekomen te werken aan capaciteitsversterking voor bestuursambtenaren en burgerparticipatie. De delegatie is ook ontvangen op het ministerie van Binnenlandse Zaken om te praten over de Public Sector Reform.

Er worden nu voorbereidingen getroffen voor het werkbezoek van de Burgemeesters van Den Haag, Van Zanen en Amsterdam, Femke Halsema, die Suriname zullen bezoek vanaf 23 mei 2022.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNederlandse Gemeenten willen samenwerking met Suriname oppakken