zaterdag 10 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
4.7
(3)

Nederlandse Defensieminister bezoekt Suriname

lees ook ...

Overheid vernietigt Marineboten onder beheer Hi-Q OIL

Het ministerie van Defensie heeft de marineboten in het Saramaccakanaal door een particulier bedrijf laten verwijderen. Deze patrouillevaartuigen zijn hierna op een milieuvriendelijke manier ontmantel...

Krishna Mathoera van Defensie verwelkomde gisteren 07 april de Nederlandse minister van Defensie, Anna Bijleveld-Schouten. De Nederlandse Defensieminister is van 7 tot en met 10 april in Suriname op werkbezoek, op uitnodiging van minister Mathoera. Op de agenda staan onder meer een bilateraal gesprek met de Surinaamse bewindsvrouw en haar defensieteam, een bezoek aan de kazerne en een beleefdheidsbezoek aan president Chandrikapersad Santokhi. In de nieuwe relatie met Nederland staat de defensiesamenwerking hoog op de agenda waarbij de ondertekening van een intentieverklaring betreffende hernieuwde samenwerking op diverse gebieden van Defensie, een hoogtepunt is.

De samenwerking tussen de Surinaamse Militaire Academie en de Surinaamse Militaire School met de Nederlandse Defensie Academie en de Koninklijke Militaire School zal zijn in de vorm van opleidingen en trainingen, technische assistentie op het gebied van organisatieontwikkeling aan het Surinaams Nationaal Leger en de Surinaamse Kustwacht alsook kennisuitwisseling ter bevordering van militair ceremonieel, militair protocol en militaire muziek. In de kazerne zal er ook een symbolische overhandiging van nieuwe  muziekinstrumenten plaatsvinden.

Het werkbezoek van de Nederlandse minister is een vervolg van gesprekken tijdens het hoog ambtelijk overleg afgelopen november 2020 in ons land en ook van de bespreking tussen minister Bijleveld en de ministers Armand Achaibersing van Financiën en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking gedurende hun werkoverleg in Nederland. Partneren met de Nederlandse Defensie Instituten is vooral strategisch om de Nederlandse taal. Het vergemakkelijkt de uitwisselingsprogramma’s en het certificeringsproces van de Surinaamse docenten op de militaire academie. In het verleden hebben Nederlandse militairen ook al in de Surinaamse bossen getraind: de jungle trainingen, waarvan de voortzetting ook besproken zal worden.

In oktober 2007 kreeg Suriname bezoek van de Amerikaanse Defensieminister Robert Gates, waarna in april 2008 de Braziliaanse Defensieminister Nelson Jobim naar Suriname kwam. In 2018 is wederom een Braziliaanse Defensieminister hier op bezoek geweest; Raul Jungmann.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

32 REACTIES

32 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNederlandse Defensieminister bezoekt Suriname