maandag 27 maart 2023
25 C
Paramaribo
7 C
Amsterdam
5
(1)

Nederlandse ambassadeur bezoekt minister Levens

lees ook ...

Stichting 1 voor 12 wil opvanghuis voor vrouwen opzetten

Stichting 1 voor 12, die zich inzet voor het verlichten van de noden van hulpbehoevenden in de Surinaamse gemeenschap, heeft haar 18de jaardag gevierd met donaties aan hulpbehoevenden. Op deze bijzond...

Henk van der Zwan, Nederlandse ambassadeur voor Suriname, bracht op 11 november een bezoek aan minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Zij bespraken de mogelijkheden voor het verder intensiveren van de samenwerking op onderwijsgebied en minister Levens deed de onderwijsvernieuwing uit de doeken.

De onderwijsvernieuwingen zijn op dit moment actueel. “We zijn bezig om ons onderwijs aan te passen aan de rest van de wereld,” zegt minister Levens. Hoewel er al met verschillende Nederlandse organisaties wordt gewerkt vindt de minister het belangrijk om contact te hebben met het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Minister Levens heeft verder aangegeven, dat zij ook het zittenblijven heeft afgeschaft, omdat het zittenblijven geen oplossing is voor de ontwikkeling van de mens. In het hoger onderwijs moeten studenten actiever worden betrokken zijn bij maatschappelijke vraagstukken, zoals bijvoorbeeld het COVID-19-gebeuren. De MinOWC-minister kijkt uit naar een intensievere samenwerking met Nederland op het gebied van hoger onderwijs.

Gezien de vernieuwingen in het onderwijs, zijn de lerarenopleidingen heel belangrijk. De samenwerking tussen beide landen zou op dat gebied geïntensiveerd kunnen worden. Ambassadeur Van der Zwan stelde voor om stageplekken uit te wisselen. Minister Levens gaf aan dat het niet eenvoudig is om studenten stage te laten lopen op pedagogische instituten in het buitenland. Ambassadeur Van der Zwan hield minister Levens voor, dat Surinaamse studenten die naar Nederland gaan om te studeren een gereduceerd tarief krijgen op de collegegelden.

De Taalunie ligt beide landen na aan het hart, zei ambassadeur Van der Zwan. De diplomaat vervolgde door aan te geven dat het een uitdaging is om Nederlandse kinderen aan het lezen te brengen. Momenteel worden verschillende mogelijkheden bekeken om het lezen te stimuleren. Suriname mag ook wat meer gaan doen om het lezen te stimuleren.

In 2017 begon de samenwerking op het gebied van Cultuur. Er zijn toen afspraken gemaakt met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) over onder andere archeologie en kunstwerken. Over de intensivering op cultuurgebied zei de diplomaat dat er een motie ligt bij de Tweede Kamer over de samenwerking tussen Suriname en Nederland.

De bedoeling is dat er in de periode maart/april 2022 een ambtelijke missie vanuit Nederland naar Suriname afreist om verder invulling te geven aan de samenwerking tussen beide landen, zei ambassadeur Van der Zwan.

Tijdens de ontmoeting waren verder aanwezig de directeur Beroepsonderwijs Gracia Valies-Ormskirk en directeur Algemeen Vormend Onderwijs Sherida Zalman-Bergraaf.  Ook de Secretaris-generaal van de Nationale Unesco Commissie tevens adviseur Buitenlandse Betrekkingen op het ministerie, Shefferon Kartowikromo woonde de bespreking bij.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNederlandse ambassadeur bezoekt minister Levens