donderdag 30 mei 2024
31 C
Paramaribo
15.9 C
Amsterdam
0
(0)

Nederlandse ambassadeur benadrukt sterke relatie met Suriname tijdens SDI lezing

lees ook ...

Staatsolie directeur kondigt vierde SEOGS 2024 aan met optim...

Annand Jagesar, directeur van Staatsolie Maatschappij Suriname, kondigt met veel enthousiasme de vierde editie van de Suriname Energy, Oil & Gas Summit & Exhibition (SEOGS 2024) aan,...

Het Surinaams Diplomaten Instituut (SDI) heeft zijn vierde lezingencyclus voltooid. Op dinsdag 1 augustus 2023 hield de Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan een lezing op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Tijdens de lezing presenteerde hij het buitenlandbeleid van het Koninkrijk der Nederlanden en belichtte hij de bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Suriname.

De ambassadeur benadrukte de positieve ontwikkelingen in de relatie tussen Nederland en Suriname op politiek-economisch, maatschappelijk en cultureel gebied. Van der Zwan behandelde tevens het vraagstuk van resterende ontwikkelingshulp waar Suriname aanspraak op maakt. Hij zei dat de overheden van beide landen hebben afgesproken een deel van de middelen te besteden aan het verbeteren van de gezondheidszorg, inclusief de oprichting van een zorgautoriteit.

Een ander deel zal worden toegewezen aan een productiestimuleringsfonds om de Surinaamse economie te versterken, met name de kleine en middelgrote ondernemingen. Van der Zwan constateert dat het Nederlandse buitenlandbeleid de afgelopen jaren een zakelijker karakter heeft gekregen.

In Europa, en dus ook binnen Nederland, is er grotere nadruk gelegd op het beschermen van vitale belangen, met inbegrip van economische veiligheid. Deze zakelijkere benadering heeft ook invloed gehad op de relatie tussen Nederland en Suriname, die steeds meer vanuit bredere beleidskaders wordt benaderd.

De diplomaat, die binnenkort zijn dienstverband in Suriname beëindigt, heeft na zijn presentatie vragen van aanwezigen beantwoord. Hierop volgde een uitwisseling van geschenken tussen hem en BIBIS-minister Albert Ramdin.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNederlandse ambassadeur benadrukt sterke relatie met Suriname tijdens SDI lezing