maandag 4 maart 2024
23 C
Paramaribo
6.8 C
Amsterdam
5
(1)

Nederlands marineschip doet Suriname aan

lees ook ...

SATCA kondigt harde acties aan

De Surinaamse Associatie van Luchtverkeersleiders (SATCA) heeft aangekondigd dat het tot harde acties zal overgaan. Het bestuur van de bond is momenteel in overleg om de deta...

In verband met de 47ste onafhankelijkheidsdag van ons land Suriname is het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Pelikaan sinds maandag in Suriname. Het havenbezoek vindt plaats om de banden met Suriname op defensiegebied verder aan te halen en te verdiepen.

De militairen van Zr.Ms. Pelikaan nemen vrijdag 25 november deel aan de parade en het defilé. Naast de commandant en de bemanning van Zr.Ms. Pelikaan is ook de directeur Internationale Militaire Samenwerking, brigadegeneraal Jan Blacquiere,  hierbij aanwezig. Het bezoek van brigadegeneraal Blacquiere onderstreept en versterkt het belang dat de Nederlandse defensie hecht aan de Surinaams Nederlandse militaire samenwerking.

Het ondersteuningsschip voor het Caribisch gebied heeft saluutgranaten meegenomen voor de ceremoniële 21 saluutschoten tijdens Srefidensi door het Surinaams Nationaal Leger. Ook is er een donatie aan schoolboeken van een school in Bonaire meegenomen voor het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL).

Surinaamse militairen van de Marine en leden van de Surinaamse Kustwacht voeren eerder mee aan boord van Nederlandse marineschepen in het Caribisch gebied. Dit keer reisden drie Surinaamse militairen de vorige week mee naar Curaçao om voor een periode van drie weken mee te varen aan boord van Zr. Ms. Pelikaan inclusief het havenbezoek aan Paramaribo om ervaring op te doen aan boord van een Nederlands marineschip. Het gaat om de eerste luitenant Imayro Sleur (nautische officier), de korporaals eerste klasse Rochella de Seil (logistiek medewerker) en Sirano Djojowitjono (leerling machinist).

Het ondersteuningsschip ligt van 21-26 november in de haven. De drie Surinaamse militairen blijven aanboord en vertrekken op 26 november weer richting Curaçao. Zij keren dan op 2 december met de vliegtuig terug naar Suriname.

In 2021 tekenden de Surinaamse en Nederlandse ministers van Defensie een intentieverklaring. Sindsdien is de militaire samenwerking sterk toegenomen. Beide landen willen de militaire samenwerking de komende jaren verder versterken. Hierin past het wederzijds voornemen om in 2023 en 2024 de jungletraining in Suriname te houden en wordt er nog intensiever met het Surinaams Nationaal Leger samengewerkt.

Ook op het gebied van opleiding en training worden de banden aangehaald. Naast de steun aan de Militaire School voor onderofficieren gaan de militaire academies voor officieren samenwerken. Tevens blijven Surinaamse militairen opleidingen volgen in Nederland. Nederland zet zich in om ook weer een bijdrage te leveren aan Gran Mati in 2023.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNederlands marineschip doet Suriname aan