dinsdag 29 november 2022
25.2 C
Paramaribo
8.9 C
Amsterdam
0
(0)

Nederlands doet het goed in sociaal verkeer

lees ook ...

hardhandige aanpak betogers Srefidensi – Discussie ove...

- Politie betreurt de rellen en hardhandige aanpak betogers - Enthousiasme ontbreekt over de 'manier van excuses' over het slavernij verleden - 5,4 miljard voor diepwaterhaven, maar business plan on...

Tweejaarlijks wordt er onderzoek gedaan naar de plaats van de Nederlandse taal in de maatschappij. In opdracht van de taalunie wordt het uitgevoerd door het Meertens Instituut in Nederland, de Universiteit Gent in België, het Instituut voor de Opleiding van Leraren en de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De Taalunie is een instituut, ter ondersteuning van de Nederlandse taal in Nederland, Vlaanderen, Suriname en de wereld.

Onderzocht wordt welke talen Nederlandstaligen gebruiken, met wie en wanneer. Er zijn opvallende resultaten hieruit voortgekomen. Niet-moedertaalsprekers in Nederland, Vlaanderen en Suriname gebruiken vaker Nederlands in familieverband vooral buitenshuis, maar minder binnenskamer.

Nederland en Vlaanderen spreken veel Nederlands in hun interne communicatie. In hun externe communicatie is dit minder. In Suriname is dat het tegenovergestelde.

Het hoger onderwijs in Nederland kent ook Engels, naast of in combinatie met het Nederlands. Dit stagneert enigzins, maar in Vlaanderen neemt het toe. Op social media kiest men meer voor het Nederlands. Nederland en Vlaanderen maken op Facebook vaker gebruik van dialecten en regionale talen. Op Twitter kiest men eerder voor het Engels.

Het onderzoek houdt de Taalunie op de hoogte van ontwikkelingen in het gebruik van Nederlands op belangrijke gebieden, zodat er beleid ontwikkeld kan worden om het gebruik van deze taal in goede banen te leiden.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNederlands doet het goed in sociaal verkeer