Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Nederland wil slechts noodzakelijk contact met Surinaamse vicepresident Brunswijk

Geplaatst

op

Vicepresident Ronnie Brunswijk. Beeld Youtube

De Nederlandse regering zal de relatie met de Surinaamse regering aanhalen. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft in een uitgebreide brief aan de Tweede Kamer laten weten, dat de Nederlandse regering geen contact zal onderhouden met vicepresident Ronnie Brunswijk, behalve als daar een functionele noodzaak voor is.

Brunswijk is in 1999 door de rechtbank Haarlem bij verstek veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor cocaïnehandel, schrijft Blok.

Ook voormalig president Desi Bouterse, die in zijn hoedanigheid als president diplomatieke onschendbaarheid genoot, moet nog een straf in Nederland uitzitten. Hij werd in 2000 bij verstek veroordeeld door het Gerechtshof in Den Haag tot 11 jaar gevangenisstraf voor de handel in cocaïne. Suriname levert geen onderdanen uit, deelt Blok mee.

NDP

Met het aantreden van de regering-Santokhi is een eind aan tien jaar regering-Bouterse gekomen. De NDP van voormalig president Desi Bouterse verloor tien zetels en is nu met 16 zetels de tweede partij van Suriname. Als grootste oppositiepartij met vertakkingen in de gehele Surinaamse samenleving blijft de NDP een kracht om rekening mee te houden, schrijft Blok aan de Tweede Kamer.

Op 29 november 2019 veroordeelde de Krijgsraad Desi Bouterse voor zijn rol in de decembermoorden. Momenteel loopt de verzetsprocedure, die Bouterse naar aanleiding van de uitspraak heeft gestart. Na een uitspraak in deze procedure is er nog de mogelijkheid tot beroep. Vooralsnog is de verwachting volgens Blok dat de verzet- en beroepsprocedures in het Decemberstrafproces nog jaren zullen duren.

Samenwerking

Het Nederlandse kabinet streeft naar intensivering van de samenwerking op justitie- en politieterrein. Intensief personenverkeer en uitdagingen op het gebied van georganiseerde (drugs-) criminaliteit en witwassen maken dat een goede samenwerkingsrelatie van belang is en blijft.

Over het tegengaan van corruptie en witwassen gaat Nederland graag met Suriname in gesprek. Al geruime tijd zetten het ministerie van Justitie en Veiligheid en ketenpartners zich in om de capaciteit van de Surinaamse juridische en veiligheidssector te verstevigen en daarbij de samenwerking tussen beide landen te vergroten.

Culturu.com

28 Reacties
28 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Guno
zaterdag 3 oktober 2020 13:22

Waarom wel met brunswijk maar niet met Bouterse?

Papa Sranan
zaterdag 3 oktober 2020 13:49

Nederland moet leren de Surinaamse regering te respecteren. Brunswijk moet zijn stem laten horen, want Nederlabd komt niet bepalen met wie zij wel of niet zal praten. Als de president oprecht is, moet hij ook zijn stem laten horen. Maar ok betwijfel of hij mans genoeg is om dat te doen. Waar blijven de overige partijen als DA’91, Strei! en PRO? Brunswijk moet Nederland nu lsten zien dat hij de coalitie in stand houdt of breekt. Ronnie laat nu zien dat je ern strijder bent en zet de bakra basi op zijn plaats. Van Chan de slaaf hoef je dat… Lees verder »

kaldiri
zaterdag 3 oktober 2020 14:05

Brinswijk moet leren zijn straf eerst uit te zitten.

Wida
zaterdag 3 oktober 2020 14:16

En waarom dan je erkent hem toch Nederland. Als je hem erkent dan gewoon zakelijk bezig zijn.

Sampi
zaterdag 3 oktober 2020 15:49

Omdat ze graag met shantoki wille werken. En brunswikk als spek en bonen zullen zien. Intussen bouwen ze een macht onder shantoki

Eddyready
zaterdag 3 oktober 2020 18:57

Nederland moet helemaal niets leren. Suriname moet leren geen criminelen in hun regering toe te laten. Voor iemand als Brunswijk en Bouterse kan een normaal denkend mens echt geen respect opbrengen. Suriname mag wel eens die twee crimilen uitleveren inplaats van ze vrij rond te laten lopen. Ik ben Surinamer maar ik schaam mij voor dat er hier wordt geschreven dat Nederland repsect moet hebben voor drug dealers en moordenaars. Het is hier meer dat tien jaar één grote corrupte bende geweest en dat willen er mensen respect ? Wat voor volkje zijn wij eigenlijk, begrijpen wij het allemaal nog… Lees verder »

willyBentonie
zaterdag 3 oktober 2020 19:09

Dit is met recht een vieze president. Gezocht en nog 8 jaar gevangenis straf te gaan en dat zit gewoon in de regering. Drugs dealer, crimineel en dief van dit land. Respect? Wie durft dat te schrijven. En dat dat beest Bouterse nog, 11 jaar te gaan en 20 jaar in Suriname. Respect ? Ha ha, welke idioot begrijpt er nog wat van. Ik begrijp Nederland heel goed. Die twee monster hebben bewezen zeer onbetrouwbaar te zijn. En ze moeten nog in Nederland even de gevangenis in dus Nederland wil helemaal niets met hun te maken hebben. Dan nog die… Lees verder »

tata loso
zaterdag 3 oktober 2020 22:29

Een onervaren Chan is geen partij voor de ervaren politici’s in Nederland. Een gebrek aan ideologie kan deze regering duur komen te staan. Waar is de eenheid die Chan de samenleving belooft heeft.

Papa Sranan
zondag 4 oktober 2020 00:37

Mensen reageren hier duidelijk met emotie. Om te voorkomen dat veroordeelden hoge ambten vervullen, moet er wetgeving zijn die dat regelt. Zolang die er niet is, hoort elkeen die een ambt vervult, met bijbehorende respect behandeld te worden. Er zijn kanalen om met obstakels die daarbij opspelen, om te gaan. Het in het openbaar disrespecteren van de leiding van een land, vraagt om tegenactie.
Wat je ook voor iemand voelt, hoe je ook over de persoon denkt, je hoort de persoon te respecteren zoals hoort bij de functie die deze heeft.

Frantz
zondag 4 oktober 2020 02:22

Waarom moest Nederland met zo een statement komen, als je gelijkwaardige partners bent.

Benny
zondag 4 oktober 2020 09:17

Papa Sranan begrijpt er ook niets van. Die twee staan op de opsporingslijst. In de Surinaamse wet staat ook dat mensen van onbesproken gedrag moeten zijn alvorens ze een dergelijk ambt mogen proberen te bekleden. Dit heeft niets met respect te maken, maar met de normale regels zoals wij die ook in Suriname hebben. En maatregelen tegen Nederland zouden geen enkele grond hebben. Trouwens stel dat het niet zo zou zijn, welke maatregelen denk je dat te kunnen nemen ? Geen enkele, Suriname is door de vorige regering totaal afhankelijk achter gelaten. Heeft dus helemaal niets met emotie te maken… Lees verder »

Benny
zondag 4 oktober 2020 09:18

Ook Franz begrijpt het niet.
Door dat deze twee nog in Nederland lange straffen moeten uit zitten is er geen gelijkwaardig partnerschap meer.
Jongen even goed nadenken voor je hier dingen schrijft.

Benny
zondag 4 oktober 2020 09:20

Tata Losso, ook jij zit verkeerd met te beweren dat Chan geen ervaring heeft en daardoor niet geschikt voor de job.
Loop maar een weekje met hem mee, dan kom je er achter.
Deze man heeft een goede opleiding en een zuiver stel hersens.
Het is bedroevend hoe slecht mensen die hier reageren op de hoogte zijn van de politieke zaken en de we maar wel even zeggen hoe het moet.

Roepia
zondag 4 oktober 2020 10:57

En dat ding wil ook nog pres worden van su. Wel samen met ndp zal het hem lukken. Dan is su helemaal geisoleerd. Bouta kan geen kant op, de chinezen en afrikaanse vrienden en zelf cuba, zal hem niet meer ophale. Dat ding van vp wordt niet in alleen in nederland gezocht om zijn straf uit te zitten, maar staat ook op de opsoringslijst van interpol. Gezocht voor bankroof in FrCuy. En die fransen hebben lak aan je status,wie je ook bent ze laten je oppakken. Vandaar dat ze niet verder dan 2 km binnen marowijne mogen opereren, anders zouden… Lees verder »

Laatst bewerkt op 22 dagen geleden door Roepia
Dolf
zondag 4 oktober 2020 14:18

Zet maar een behoorlijk repatrianten structuur op,daar moeten jullie voor naar school koelie,die minister van buitenlandse strond is al voor de derde keer dat er veranderingen zijn vastgesteld. Wat voor flauwekul is dat en wat zeg je van mensen die hun zieke ouders willen bezoeken gepensioneerden die vrijelijk naar su komen om van hun land te genieten.regering,koekebakkers zijn jullie, je sluit die mensen uit mogen ze niet in hun ouderlijk huis de quarantaine doorbrengen alvorens is bewezen dat ze negatief zijn bevonden.Eerst hadden jullie een mededeling gedaan dat de mensen een thuis quarantaine mochten doorbrengen.soso miki niang de na in… Lees verder »

Papa Sranan
zondag 4 oktober 2020 15:22

Benny denkt de allesweter te zijn. Als wat je schrijft over onbesproken gedrag inderdaad zo is, dan zit het hele land fout en vooral deze president die de goedheiligman speelt. Dan is hij de hoofdschuldige om toe te staan dat een veroordeelde naast hem vp is. En dan is er inderdaad geen gelijkwaardige relatie met welk land dan ook.

Samuel
zondag 4 oktober 2020 15:53

Het hele land zit fout met onbesproken gedrag. Maar voor bepaalde beroepen moet je geen uitzondering maken. Vooral niet Als je in de staatskas kan of invloed hebt te kunnen pakken ivm je beroep. En een president moet een voorbeeld zijn wat de vp niet is. En vele anderen in de regering of dergelijk

Michel
zondag 4 oktober 2020 18:40

Brunswijk moet nog bij de rechtbank verschijnen over de 12 militairen van het Nationale Leger die hij gegijzeld had en systematisch gemarteld heeft. Hij is hoofd verantwoordelijk voor deze misdaad.

Laatst bewerkt op 22 dagen geleden door Michel
Kwamina
maandag 5 oktober 2020 13:35

De dief schreeuwt, ” houd de dief” Nederland is de baarmoeder van corruptie en misleiding.(Wilders). Minister Opstelten en Teeven hebben drugsgeld van een grote crimineel op de bankrekening van justitie weggestopt , en zijn niet vervolgd. Ze beginnen nu al met het vingertje te wijzen van wie wel en wie niet om zo tweedracht te zaaien binnen de Surinaamse gemeenschap. Maar de huidige onderkruipsel zal Ned. nooit op het matje roepen hiervoor omdat hij weer zijn klauwen openhoudt en desnoods de vernedering ondergaat. Het gevolg daarvan is dat surinamers overal ter wereld weer met een gebogen hoofd zullen lopen omdat… Lees verder »

Basitongo
dinsdag 6 oktober 2020 09:43

Iederwwn verdiend een kans om zich te bewijzen. En ik denk oprecht dat brinswijk een goed hart heeft om goed te doen. Ik geloof wel dat hij niet zomaar op de stoel terecht is gekomen. Winti . Kracht en om het volk te hellen

Basitongo
dinsdag 6 oktober 2020 09:45

het volk te helpen brinswijk heeft eerder bewezen te vechten voor het land. En nu zal hij het land leiden

Basitongo
dinsdag 6 oktober 2020 09:55

De pijn in je oog zal geheeld worden. En de boodschap is begelei het volk naar grotere hoogtes. Jij bent de uitverkorene .. boodschap…. jou oog… dresi fing de fu lei na kondre bung fu yu sa si moro bung.

Patamakka
dinsdag 6 oktober 2020 11:33

dus niemand in suriname heeft vraagtekens zo groot als een koe gezet bij het VP-schap van brunswijk? Ha?! Wat is de visie van veel surinamers? waarvoor zingen zij iedere dag een aantal keer het volkslied? ik snap het niet.

Hesdie
dinsdag 6 oktober 2020 12:58

hopelijk zal men nu eindelijk inzien dat deze man Brunswijk vecht om Suriname succesvol te maken. Ooit heeft hij met gevaar voor eigen leven gevochten voor een beter suriname geef hem de kans om zijn naam te zuiveren en wie weet hebben we straks een beter Suriname

Theo
zaterdag 10 oktober 2020 17:29

Wat een zeikregering hebben wij Nederlanders toch weer. Ik schaam me rot voor dit uiterst ondiplomatieke gedrag van onze bewindslieden. Wel handen schudden met enge staatshoofden als Donald Trump en Jair Bolsonaro maar Brunswijk vinden ze ineens niet ok? Ik heb dan ook op geen van onze regeringspartijen gestemd hoor.

Benny
zaterdag 10 oktober 2020 18:32

Ook niet met Bouterse, die heeft niets te maken gekregen met Nederland, na zijn veroordeling in Nederland. Beide proberen hun straf te ontlopen.
Bouterse houdt zich stil, Boefdraad durft niet meer terug te komen en Brunswijk doet als of hij de onschuld zelf is.
En Shantaki zit met dat straat vuil opgescheept.

Benny
zaterdag 10 oktober 2020 18:38

Papa Sranan, waarom denk je dat je mensen kan weigeren die gekozen zijn.
je zal er mee moeten dealen, ook al wil je dat niet.
Maar zo zit de wet in Suriname in elkaar.
Ga je naar een ander land dan zouden die twee niet eens gekozen kunnen worden, maar zouden ze allang ergens waar ze nog een straf moeten uit zitten zijn.
Shantoki maakt er het beste van.
Hij is geen heilige nee, maar hij probeert wel de zaak op de rails te krijgen.

Benny
zaterdag 10 oktober 2020 18:40

Jammer dat zo weinig mensen er iets van begrijpen wat hier gebeurt en waarom.
Dan houdt het op, en zullen we een eeuwig ontwikkelings land blijven, gewoon om dat ze bewoners het maar niet willen snappen.Advertentie

Suriname

Augustus 2021 nieuwe veerboot voor verbinding Suriname en Frans-Guyana

Geplaatst

op

Franse Ambassadeur Antoine Joly

De nieuwe veerboot die de veerverbinding tussen Suriname en Frans-Guyana onderhoudt komt eind augustus 2021. Althans dat is de verwachting. Bij een werkbespreking tussen Suriname en Frankrijk vorige maand te Saint-Laurent-du-Maroni is dit onder andere naar voren gekomen.

Volgens de Franse ambassadeur Antoine Joly is toen ook gesproken over de bouw van de brug. Voor nu is de focus echter op de ingebruikname van de nieuwe veerboot. Na aankomst van de veerboot eind augustus 2021 volgt er dan eerst een testperiode van twee maanden.

Aan het veerbootproject inclusief havens aan beide zijden van de verbinding en onderzoek hangt een prijskaartje van € 10 miljoen. De financiering komt uit Europese fondsen € 3,5 miljoen, Frankrijk € 450.000, CNES € 250.000, de lokale regering van Frans-Guyana € 175.000 en Suriname € 625.000.

Joly vindt de brug over de Marowijnerivier een noodzaak voor de toekomst van de drie Guyana’s.

Culturu.com

 

Lees verder

Suriname

Financiële situatie bij SLM zorgwekkend

Geplaatst

op

Pz Tcr A340 Surinam Slm

Het bedrijf moet uit de rode cijfers. Dit heeft de president commissaris bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), Rajen Pahladsing bekend gemaakt. De financiële situatie waarin het bedrijf verkeert is zorgwekkend.

De situatie kan alleen gered worden als het personeel, directie, RvC en de regering in een richting kijken. Het halen van het bedrijf uit de rode cijfers, zal een taak zijn op zich.

De regering is geïnformeerd over de stand van zaken die spelen bij het bedrijf. Er zal samen met de regering gewerkt worden aan een plan dat de SLM zal helpen op eigen benen te staan. Dit zal over twee weken af moeten zijn.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen