vrijdag 23 februari 2024
29 C
Paramaribo
8.3 C
Amsterdam
4.8
(6)

Nederland investeert 13.3 miljoen euro in Surinaamse sectoren

lees ook ...

Bij het aantreden van de regering in 2020 werd na bijna een decennium van stilstand de samenwerking tussen Suriname en Nederland op politiek niveau nieuw leven ingeblazen. Uit de accountantscontrole bleek dat het saldo van de resterende Verdragsmiddelen 13.3 miljoen euro bedroeg.

Gesprekken op verschillende niveaus werden gestart over de bestemming van deze resterende Verdragsmiddelen. Op 2 juli 2023 werd de overeenkomst tussen president Chandrikapersad Santokhi en toenmalig minister-president Mark Rutte bevestigd. Het werd overeengekomen dat 8 miljoen euro zou worden geïnvesteerd in de volksgezondheid en 5.3 miljoen euro in de productiesector.

De toewijzing van de middelen voor de gezondheidssector werd formeel vastgelegd door de ondertekening van twee overeenkomsten. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning en de Nederlandse ambassadeur in Suriname, Walter Oostelbos, zetten hun handtekening onder deze overeenkomsten.

Van de 8 miljoen euro wordt 5 miljoen euro bestemd voor de oprichting van een zorgautoriteit, die verantwoordelijk zal zijn voor beleidsanalyses, beleidsadviezen en toezicht op specifieke beleidsgebieden, met als doel de gezondheidszorg in Suriname te versterken. De resterende 3 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor de aanschaf van apparatuur voor de gezondheidszorg.

Deze investering omvat de aanschaf van essentiële kapitaalgoederen en apparatuur voor verschillende ziekenhuizen, waaronder het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, ‘s Lands Hospitaal Paramaribo en het Mungra Medisch Centrum, om zo de beschikbare apparatuur voor de komende jaren te waarborgen. De uitvoering van deze twee initiatieven ligt in handen van het ministerie van Volksgezondheid.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNederland investeert 13.3 miljoen euro in Surinaamse sectoren