dinsdag 23 juli 2024
31 C
Paramaribo
20.9 C
Amsterdam
3
(5)

Nederland heeft Suriname gebruikt voor eigen financieel gewin

lees ook ...

Minister Sewdien: “Strengere maatregelen tegen illegale viss...

De visserijsector in Suriname wordt geconfronteerd met de dreiging van Frankrijk om het land op een zwarte lijst te plaatsen vanwege illegale visserijactiviteiten. Dit meldde minister Parmanand Sewdie...

Eenheid vanuit Suriname is noodzakelijk om in het kader van het slavernijverleden erkenning, excuses en herstel te bewerkstelligen. Bij de herdenking van Reperations Day in Suriname dit jaar op 8 oktober, zal de nadruk worden gelegd op het bewust maken van het Surinaamse volk. Surinamers moeten in voldoende mate ervan bewust zijn wat het leed is dat de voorouders is aangedaan, zegt Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie (NRC).

Hij benadrukte tijdens een dinsdag belegde persconferentie, dat het volk de ruggengraat is om het parlement en de regering ertoe te bewegen om zich sterk te maken voor dit vraagstuk. De persconferentie is door de commissie belegd in verband met de organisatie van Reparations Day IV met als thema: ‘In Eenheid Erkenning Excuses en Herstel.’

De NRC zet zich in voor erkenning, excuses en herstel vanuit Nederland als ex-kolonisator. Zij is zich ervan bewust zij nog een lange weg te gaan geeft. Zunder zegt dat het proces in Suriname ietwat trager verloopt dan in Guyana, waar de commissie van verschillende tools is voorzien.

In Suriname zijn de voorzieningen voor organisatie zeer gebrekkig of niet aanwezig. Zo wordt er reeds negen jaar aan de weg getimmerd om de overheid zover te krijgen om noodzakelijk budget beschikbaar te stellen voor deze presidentiële commissie. Wat dit betreft is de hoop van de organisatie gevestigd op de huidige regering, om in de begroting opgenomen te worden.

Financieel gewin
De Nationale Reparatie Commissie is in 2013 in het leven geroepen. “Belangrijk is om niet uit het oog te verliezen dat Nederland Suriname heeft gebruikt voor eigen financieel gewin. Dat is decennialang door verschillende wetenschappers onder tapijt geschoven.”

In woorden van gelijke strekking laat hij weten dat beweringen als zou Nederland niets verdiend hebben aan Suriname kant noch wal raken. “Anders was men nooit hier 300 jaar geweest.” De voorzitter zegt dat zijn organisatie en anderen nog steeds bezig zijn de gruwelijkheden en het leed in kaart te brengen van het slavernijverleden, dat gestart is bij de inheemsen.

Plengoffer
Verder zegt Zunder dat naar aanleiding van gesprekken met de Nederlandse premier Mark Rutte de indruk bestaat dat de Nederlandse overheid binnen enkele maanden over zal gaan tot het bieden van excuses. Echter zullen die geaccepteerd moeten worden door de nakomelingen van de slaven. Daarom is het van belang dat het geschiedt in overeenstemming met de nakomelingen van de tot slaafgemaakten inheemsen en die alsook de Afro-groep.

Op 8 oktober zal er een plengoffer gebracht worden. Daarna zullen er tal van lezingen verzorgd worden. Ook zal de vicepresident een toespraak houden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNederland heeft Suriname gebruikt voor eigen financieel gewin