vrijdag 24 mei 2024
30 C
Paramaribo
14.9 C
Amsterdam
5
(1)

Nederland en Suriname bundelen krachten voor teruggave koloniale objecten

lees ook ...

OGA plant 125.000 bomen in alle districten met uitzondering ...

Het directoraat Openbaar Groen en Afvalbeheer (OGA) van het ministerie van Openbare Werken heeft het ambitieuze project ‘Planting One Million Trees in 5 Years’ gelanceerd. President Chandrikapersad Sa...

Suriname en Nederland hebben afgesproken om samen te werken, om op het gebied van culturele samenwerking, aan de teruggave van objecten die tijdens de koloniale periode uit Suriname zijn meegenomen en in Nederlandse musea zijn beland. Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van Suriname, samen met Barbera Wolfensberger, de Nederlandse directeur-generaal cultuur en media, en Dewi van de Weerd, ambassadeur van culturele samenwerking, hebben dit plan besproken tijdens het bezoek van de Nederlandse delegatie aan Suriname.

Tijdens het bezoek zijn verschillende culturele instellingen in Suriname bezocht, en zowel de Nationale Museumcommissie Suriname als de Nederlandse Commissie koloniale collecties hebben vruchtbare gesprekken gevoerd over musea, onderzoek en de teruggave van culturele objecten. De Surinaamse commissie werkt momenteel aan een plan om de museale sector te versterken, met een focus op infrastructuur, beleid, en opbouw van expertise, waarbij Nederland ondersteuning zal bieden door middel van expertise, kennis, onderzoeks- en studiebeurzen, en een gezamenlijk trainingsprogramma.

Nederland heeft toegezegd te werken aan de teruggave van tijdens de koloniale periode geroofde objecten aan Suriname en het verbeteren van de toegankelijkheid van informatie over deze objecten. Een eerste overzicht van dergelijke objecten is al beschikbaar gesteld aan Suriname, zowel digitaal als door het Nederlandse Consortium koloniale collecties.

Deze samenwerking markeert een belangrijke stap in het erkennen en rechtzetten van historische onrechten en het versterken van de culturele banden tussen de twee landen. De commissies kijken uit naar de verdere uitwerking en realisatie van deze plannen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNederland en Suriname bundelen krachten voor teruggave koloniale objecten