maandag 30 januari 2023
23.3 C
Paramaribo
7.6 C
Amsterdam
3
(3)

Nederland bereid Suriname te assisteren in visumvrijheid

lees ook ...

School safety must be guaranteed

Many people in society are worried about their children's safety in the various schools. In the recent past, it has frequently occurred for students to bring dangerous or other prohibited items to sch...

Nederland is bereid om Suriname te assisteren in het visumvrij reizen. Dit zei de nieuwe Nederlandse ambassadeur in Suriname, Henk van der Zwan. Hij heeft eerder deze week zijn geloofsbrieven aangeboden aan president Chan Santokhi. De ambassadeur legt de nadruk op ‘assisteren van Suriname’, want Nederland gaat hier niet over.

“We zitten in het EU-Schengengebied, waar wij een EU-visa hebben, dus ligt het aan de EU-commissie om uiteindelijk het besluit te nemen.” Maar zegt Van der Zwan dat Nederland wel bereid is om Suriname te assisteren om te voldoen aan de voorwaarden die daarvoor gelden.

Het herstellen van de diplomatieke samenwerking tussen Suriname en Nederland staat hoog op de agenda, omdat de goede relatie voor een periode was onderbroken. Nu zowel Suriname als Nederland op het hoogste niveau vertegenwoordigd zijn, wordt gewerkt aan het herstel van deze banden. Van der Zwan was voor zijn aanstelling tot ambassadeur de tijdelijk zaakgelastigde van Nederland in Suriname.

Volgens de diplomaat is de relatie Suriname-Nederland hecht, ook vanwege de vele familiecontacten is deze relatie uniek. In november van het vorig jaar is een missie uit Nederland naar Suriname afgereisd en zijn er met counterparts hier te lande gesprekken gevoerd.

Het afgesproken programma zal uitgevoerd worden. Nederland wil ook meewerken aan de versterking van de rechtsstaat. Verder wil Nederland assisteren op medisch gebied, in de landbouw- en visserijsector. Er worden ook gesprekken gevoerd tussen de ministeries van Financiën en Defensie, zegt de diplomaat.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNederland bereid Suriname te assisteren in visumvrijheid