donderdag 30 november 2023
27.6 C
Paramaribo
3 C
Amsterdam
5
(2)

NDP-fractie vraagt pg vervolging ministers

lees ook ...

Surinam Airways breidt route netwerk uit naar Barbados en Gu...

Als onderdeel van het voortdurende herstel van Surinam Airways en de ambitie om het route netwerk verder uit te breiden, heeft een kleine delegatie van Surinam Airways afgelopen dinsdag een bezoek geb...

De fractie van de Nationale Democratische Partij heeft aan de waarnemend procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh gevraagd een onderzoek in te stellen voor strafrechtelijke vervolging van drie ministers. Deze ministers zijn, Armand Achaibersing, Albert Ramdin en David Abiamofo van respectievelijk de ministeries ‘Financiën & Planning’,  ‘Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking’ en ‘Natuurlijke Hulpbronnen’.

Volgens de NDP-fractie hebben de betreffende ministers namens de Staat Suriname een zeer nadelige overeenkomst voor 25 jaren gesloten met het bedrijf N.V. Hybrid Power System Group Suriname (HPSG). De Staat moet namelijk US$ 100 miljoen per jaar betalen aan het bedrijf voor 100 MW stroom, ongeacht of de Staat die hoeveelheid daadwerkelijk gebruikt. Alhoewel de overeenkomst op 19 maart 2021 is getekend heeft de regering de overeenkomst pas op 14 oktober 2021 aan het parlement ter beschikking gesteld.

Volgens de fractieleden zijn de Anti-corruptiewet en de energiewetten overtreden en is, gelet op de huidige omstandigheden en adviezen van deskundigen, het duidelijk dat de producten, energie en water, niet nodig zijn in het huidige en toekomstig bestel.

De NDP geeft aan dat, doordat er geen openbare aanbesteding is gehouden om een bedrijf aan te trekken, de ministers artikel 21 van de Energiewet hebben overtreden. Gezien de grootte van het contract en het beoogd doel is het zeer bijzonder dat de ministers deze handelingen hebben gepleegd. Daarnaast is het ook onduidelijk voor de NDP-fractie of de ministers werkelijk gemachtigd zijn om de Staat Suriname te verbinden voor 25 jaar waarbij jaarlijks een bedrag van $100 miljoen dollars moet worden voldaan aan de leverancier.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNDP-fractie vraagt pg vervolging ministers