zondag 14 april 2024
29 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
5
(1)

NDP eist transparantie over Corantijnbrug

lees ook ...

Fidelia Graand-Galon biedt geloofsbrieven aan in Zuid-Afrika...

Op dinsdag 09 april jongstleden, heeft de Buitengewoon- en Gevolmachtigde Ambassadeur van de Republiek Suriname in Accra, Ghana, Fidelia Graand-Galon, haar geloofsbrieven overhandigd aan de president ...

Er heerst een gebrek aan transparantie in de relatie tussen Suriname en Guyana met betrekking tot het grensconflict en de bouw van de Corantijnbrug, vooral wat betreft de veiligheids-, economische, sociale en milieuaspecten voor Suriname. De Surinaamse regering heeft nog geen duidelijk standpunt ingenomen over deze kwesties, inclusief het grensconflict, de Corantijnrivier en het Tigri-gebied, waarbij de brug grotendeels op Surinaams grondgebied zou liggen.

Op 24 maart zijn presidenten Ali en Santokhi overeengekomen om begin mei 2024 een Platform voor Strategische Dialoog en Samenwerking (SDCP) bijeen te roepen, om het overleg uit te breiden naar andere relevante onderwerpen van strategisch belang in de samenwerking tussen Guyana en Suriname. De NDP heeft echter vragen gesteld over waarom de Surinaamse president frequent naar Guyana reist, terwijl Suriname een voordeel heeft wat betreft land en rivier.

De NDP uit ook zorgen over de Surinaamse houding ten opzichte van het grensconflict, illegale visserij door Guyanezen en de situatie rondom het Tigri-gebied. Ze vragen zich af waarom deze kwesties nu pas worden besproken, na de ondertekening van de overeenkomsten voor de bouw van de Corantijnbrug.

De financiering van de brug blijft een punt van zorg, aangezien de regering slechts een memorandum van overeenstemming (MoU) heeft bekrachtigd zonder duidelijkheid over de financiering. President Santokhi heeft aangegeven dat financiële instellingen bereid zijn het project te financieren, maar concrete details ontbreken.

De NDP wil weten hoe de financiering tussen Suriname en Guyana is geregeld, welke particuliere bedrijven zullen deelnemen, wat het voordeel voor Suriname is en welke eisen de Surinaamse staat stelt aan deze financieringen.

Ondertussen is in Guyana al bekendgemaakt welke bedrijven de brug zullen bouwen, maar de NDP vraagt zich af of deze bedrijven de ecologische, sociale en technische uitdagingen aankunnen en welke ervaring ze hebben met het bouwen van een brug tussen twee landen.

Verder eist de NDP transparantie over de bouw van de brug in relatie tot de olie- en gasontwikkeling in Suriname, inclusief de rol van de in Guyana opererende oliegiganten en de mogelijke gevolgen voor Suriname.

Het volk en de NDP blijven aandringen op transparantie en uitleg over de plannen van de regering met betrekking tot de bouw van de Corantijnbrug.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNDP eist transparantie over Corantijnbrug