maandag 30 januari 2023
23.3 C
Paramaribo
7.9 C
Amsterdam
5
(1)

NDP dient klacht in bij IPU

lees ook ...

President Santokhi laat zich informeren over schade rattenpl...

President Chandrikapersad Santokhi vertoeft momenteel in het rijstdistrict Nickerie waar hij verschillende veldbezoeken aflegt. Verschillende rijstboeren hebben duidelijk hun tevredenheid hierover ken...

De fractie van de NDP in het parlement heeft deze week, via Melvin Bouva, formeel een klacht ingediend bij de Interparlementaire Unie (IPU). De fractie  ervaart een beknotting bij het toekennen van spreektijden in het parlement. De “onrechtmatige” gevangenneming van de voormalige Vicepresident Ashwin Adhin. Bouva laat dit in een verklaring weten.

Bouva heeft dit gedaan op de zevende zitting van het hoofdbestuur, die op 19 en 20 mei virtueel werd gehouden.  De NDP-fractie had al op een persconferentie op 8 mei aangekondigd om de “structurele en systematische” beperking van spreektijden te zullen aankaarten bij het internationaal orgaan. “Spreektijden zijn onvoorspelbaar en worden naar willekeur opgelegd door de nieuwe leiding van het parlement veelal gebaseerd op politieke rancune en een poging om de regering te beschermen voor haar plicht om verantwoording af te leggen in het parlement”, zei Bouva.

IPU-secretaris-generaal Martin Chinchong zei, dat een soortgelijke situatie zich enige tijd geleden ook in buurland Guyana voordeed. De toenmalige oppositie klaagde voor de beperking van haar rechten. Na bemiddeling van de IPU met de leiding van het Guyanese parlement en de oppositieleider, zijn deze verschillen en tekortkomingen  rechtgetrokken, deelde Chinchong  mee. Chinchong vroeg IPU-president Duarte Pacheco om de kwestie van Suriname te onderzoeken en in gesprek te treden met de parlementsvoorzitter en de oppositie.

Hij adviseerde dat als er geen verandering komt, deze kwestie aan te kaarten bij de Governing Council van de IPU. Hiervoor zal Suriname een officiële klacht indienen, volgens  Bouva. De IPU-president heeft toegezegd om in conclaaf te treden met de voorzitter van het Surinaamse parlement. “Ik zal het belang van de democratie bespreekbaar maken, waarbij de relatie tussen regering en oppositie te allen tijde bevorderd moet worden. We rekenen op een positieve dialoog in voordeel voor alle partijen”, zei hij. Wanneer het gesprek met de parlementsleiding zal plaatsvinden, is niet vermeld.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNDP dient klacht in bij IPU