zaterdag 23 september 2023
27.2 C
Paramaribo
12 C
Amsterdam
5
(1)

NDP bezoekt onder water gelopen Brokopondo en verstrekt hulpgoederen

lees ook ...

70 jarige man rijdt fietsende vrouw van de sokken

De politie van het bureau Santo Boma kreeg op zaterdag 16 september jongstleden een melding van een een aanrijding, tussen een auto en een fietser aan de Bomaweg in het ressort Santo Boma waarbij de 7...

Een delegatie van de grootste oppositiepartij in Suriname, de Nationale Democratische Partij (NDP), heeft zich georiënteerd in Brokopondo. Verschillende dorpen die te maken hebben met extreme wateroverlast, zijn bezocht. Door de delegatie heeft waar dat mogelijk was de mensen een helpende hand geboden door voedsel aan te bieden. Er zijn ook wat oplossingsmodellen besproken.

In het gebied heeft de delegatie zich laten begeleiden door districtscommissaris Yvonne Pinas en de coördinator NDP-Brokopondo, Lesley Winter. Met de basya, traditioneel gezag, is er een kort beleefdheidsonderhoud geweest, bij afwezigheid van de kapitein. De delegatie heeft eerst het Brokopondo Centrum aangedaan en is daar gesproken met een aantal gezinnen dat door de wateroverlast is getroffen.

De partij heeft de mensen aangehoord en als acute hulp wat voedselhulp aangeboden, meldt woordvoerder Ricardo Panka. De delegatie is ook naar Balingsoela geweest. Ook hier zag de situatie er absoluut precair uit. Na de overhandiging van de hulpgoederen heeft de delegatie ook hier de bewoners aangehoord.

Conclusie
Uit de gesprekken die de partij heeft kunnen voeren met de bewoners van het district kan de volgende conclusie getrokken worden:
1. De bronwatervoorraden van het district ligt onder water en niemand kent de huidige status ervan.
2. Het kreekwater is vervuild door de kwik en cyanide die gebruikt wordt door de goudwinning. Het gebruiken van de rivierwater al drinkwater brengt daardoor enorme gezondheidsrisico’s met zich mee.
3. De landbouwarealen en diverse landbouwgewassen, van de bewoners zijn totaal vernietigd, wat de voedselvoorziening de komende maanden in gevaar zal brengen.
4. Ook de ondernemers in de kleine pluimvee/kippenteelt sector zijn zwaar getroffen.
5. De schade aan huizen en met zweetgeld gekochte inboedel is behoorlijk groot.
6. Het onderwijs is sterk verwaarloosd en dit schooljaar lijkt een verloren schooljaar te worden.
7. Verder kampen velen met het probleem van verhuizing.
8. Doordat het water niet wegstroomt, zullen de hygiënische gevolgen groot zijn.
De problemen worden steeds groter daar de regens aanhouden. Ook het spillen van water tot augustus blijft de mensen zorgen baren.

Verwijt aan Staatsolie
Vooralsnog wordt voornamelijk de nalatige en lakse houding van Staatsolie in deze aangegeven. Het bedrijf moest volgens sommigen al lang zijn begonnen met spillen. Ouderen van de dorpen geven aan dat zij dit in geen 50 jaar hebben meegemaakt. Ze verwijten Staatsolie, onder wiens beheer de dam staat, van mismanagement.

De laksheid heeft het probleem gecreëerd, doordat te lang het water in de dam is aangehouden. Dit laatste moet nog onderzocht worden, stelt de NDP. De bewoners zijn de mening toegedaan dat de regering met een structurele oplossing moet komen.

Staatsolie die miljoenen, via de gratis verkregen dam verdient, moet instaan voor de financiële consequenties als gevolg van de enorme schade. De bewoners eisen dat het traditioneel gezag, met de maatschappij een krutu houdt om zaken, op kort termijn, te bespreken.
De NDP zal via haar fractie in DNA meer van zich laten horen en blijven pleiten dat de regering met structurele oplossingen komt.

Deze kwestie is nog lang niet afgehandeld voor de partij. De partij blijft in nauw contact met de bewoners van het district. De oriëntatiemissie van de delegatie is in Klaaskreek afgesloten, waarbij ook wat hulpgoederen zijn geschonken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNDP bezoekt onder water gelopen Brokopondo en verstrekt hulpgoederen