vrijdag 25 april 2025
27 C
Paramaribo
8.9 C
Amsterdam
5
(1)

Naweeën pandemie op onze kinderen

lees ook ...

Chinese ambassade schenkt voertuig aan Korps Politie Surinam...

De Chinese ambassade in Suriname heeft een voertuig geschonken aan het Korps Politie Suriname (KPS). De formele overhandiging vond onlangs plaats tijdens een werkbezoek van ambassadeur Lin Ji aan korp...

We staan er misschien niet bij stil maar onze kinderen worden het kind van de rekening van de Covid situatie en de economische crisis daar achteraan. Voor de Covid19 pandemie was er al een kentering van het aantal kinderen die vanwege de economische situatie die vanaf Bouterse 2 begon, niet meer kon profiteren van de extra activiteiten die zij op de naschoolse opvang deden.

Kind uit balans
Het voordeel van deze aanpak was dat kinderen hun talenten in de sport of muziek zou kunnen opvallen en men er wat mee zou kunnen doen.
Sport heeft niet alleen het voordeel dat kinderen fysiek in beweging zijn, maar ook emotioneel en mentaal in balans. En dat is nu juist het probleem.
In een gesprek met Wilfred Burgos van Karateschool Burgos die deze school al 44 jaar onafgebroken leidt gaf hij aan dat hij op zijn school niet alleen maar karatelessen als vechtsport geeft.

Deze karatedocent werkt behalve aan de fysieke vorming ook aan de emotionele en mentale vorming waarbij beide hersenhelften van de pupillen gebruikt worden. Dat gebeurd tijdens de sport oefeningen. Het links en rechts trappen, schoppen stoten vereist dat beide hersenhelften gebruikt worden.
Ook het Kata lopen (stijlfiguren) stimuleert het visualiseren. Dat is heel goed voor het gebruik van het rechterdeel van de hersenen.

Expressievakken
Bij de expressie vakken op school zoals: tekenen, schilderen en zang muziek en zorgen ervoor dat de rechterhersenhelft gebruikt wordt. Op school besteedt men veel aandacht aan de linkerhersenhelft waar het cognitieve deel ligt. Pas als beide hersenhelften gestimuleerd worden kan een kind in balans zijn en levert die betere schoolprestaties.

Schoolprestaties
Wij maken ons zorgen hoe het staat met de schoolprestaties van onze jeugd die na lange tijd van stilstand een grote achterstand in het cognitieve denken heeft opgelopen en nog meer in het expressieve denken. Dat is misschien al helemaal naar de achtergrond wordt geschoven. Over het onderwijs tijdens Covid19, de vele leerlingen en studenten die geen internet hebben, konden geen digitaal onderwijs volgen, met name die van het bosland niet. Er werd ook niet consequent via de televisie lesgegeven. Toen de minister van Onderwijs, Marie Levens, 1000 tablets cadeau kreeg om in de districten te distribueren onder leerkrachten, verdeelde zij honderd voor de leerkrachten. Ze kreeg daarna Covid en liet de distributie over aan de First Lady die nu, een jaar later nog steeds nooit heeft verteld waar die 900 tablets naar toe zijn gegaan.
Naschoolse opvang met huiswerkbegeleiding, sport en muzieklessen zou een oplossing zijn.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnNaweeën pandemie op onze kinderen