donderdag 1 december 2022
30 C
Paramaribo
5.3 C
Amsterdam
5
(1)

Nationale vrije dag 25 februari is afgeschaft

lees ook ...

Recht op protest mag geen ruimte bieden voor wanorde

Het Korps Politie Suriname (KPS) vindt het jammer dat er botsing kwam tussen de betogers en politieambtenaren. Er werd op 25 november  geprotesteerd tegen het beleid van de regering, en het kwam zelfs...

De regering heeft besloten na overleg met maatschappelijke organisaties, om 25 februari als nationale dag af te schaffen. Deze dag is niet meer gelijkgesteld aan de zondag.

Er is een toelichting op het besluit. De regering stelt dat ingevolge de Surinaamse Grondwet de Republiek Suriname een democratische Staat is, gebaseerd op soevereiniteit van het volk en op eerbiediging en waarborging van fundamentele rechten en vrijheden. In het kader van een democratische rechtsstaat is het essentieel dat de basisprincipes van de rechtsstaat worden beschermd en gewaarborgd, volgens de regering.
Deze dag heeft veel invloed gehad op de loop van de geschiedenis. De staatsgreep die op deze dag werd gepleegd heeft het sociaal-maatschappelijke en economisch leven van het land toen ontwricht. Er is veel gebeurd dat in strijd is met de principes van een rechtstaat.
Verder wordt aangegeven dat op 25 februari 1980 er een politieke omwenteling plaatsgevonden heeft in Suriname.
Het omverwerpen van een democratisch gekozen regering past niet binnen de grenzen van een rechtsstaat. Een dag waarop democratische principes zijn kapotgeslagen, mag nimmer gevierd worden door een samenleving, waarin er meerdere meningen hierover bestaan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNationale vrije dag 25 februari is afgeschaft