woensdag 17 april 2024
25 C
Paramaribo
4.9 C
Amsterdam
0
(0)

Nationale Holika-verbranding markeert begin van Phagwafeest

lees ook ...

Surinaamse ambassadeur bespreekt urgenties met Wereldhandels...

Aroen Jadoenathmisier, de Permanente Vertegenwoordiger van Suriname in Genève, heeft onlangs zijn geloofsbrieven overhandigd aan Ngozi Okonjo-Iweala, de directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisa...

Het vuur verspreidt zich razendsnel en binnen enkele ogenblikken staat de bijna 10 meter hoge brandstapel in lichterlaaie. Bovenop de stapel zit een pop verkleed als Holika. De vlammen verteren haar kleren, maar ze houdt nog even stand. Uiteindelijk bezwijkt ze aan het vuur en valt, samen met de rest van de brandstapel, naar beneden. Op verschillende locaties in het land wordt het Phagwafeest ingeluid met de verbranding van Holika.

Later op de dag wordt het feest groots gevierd op het Onafhankelijkheidsplein en in de Palmentuin. Achter dit ritueel schuilt een diepgaand verhaal, het begin van het lentefeest en een legende over de triomf van het goede over het kwade, een verhaal dat algemeen bekend is.

Holika was de tante van prins Prahlad. Prahlad weigerde zijn vader, de koning, die zichzelf als een god beschouwde, te aanbidden. Ondanks verschillende pogingen van de koning om zijn ‘ongehoorzame’ zoon te doden, werd Prahlad telkens beschermd door Lord Vishnu. De zus van de koning, Holika genaamd, wilde haar broer te hulp schieten. Ze vertrouwde op haar gave – vuur kon haar niet deren – en daagde Prahlad uit om met haar in een enorm vuur te stappen. Prahlad accepteerde de uitdaging, maar God Vishnu ontnam Holika haar gave en schonk het aan de prins. De vlammen verteerdem Holika en Prahlad bleef ongedeerd.

Terwijl de overblijfselen van Holika en de brandstapel smeulen, bereidt een liveband zich voor op een optreden. Op de verschillende locaties waar Holika is verbrand, is het behoorlijk druk. Sommige chawtal-groepen zijn al aan het spelen. Het feest is begonnen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNationale Holika-verbranding markeert begin van Phagwafeest