zaterdag 25 mei 2024
33 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
5
(2)

Nationale dag van de Kaseko 13 december

lees ook ...

Veiligheidsplan voor scholen

Een schoolsafety training is georganiseerd door het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en het United Sta...

Stichting K.A.S.E.K.O. onder voorzitterschap van Rosita Leeflang vraagt meer aandacht voor deze muziekstijl. Surinamers zijn niet bewust van de impact hiervan in de wereld. Er is daarom onvoldoende nationale waardering. In samenwerking met het Directoraat Cultuur is 13 december uitgeroepen tot de dag van de Kaseko, een nationale dag. De muziekstijl is in Suriname ontstaan, ontwikkeld, en is uniek in de wereld, ondanks andere invloeden.

Kaseko is een typische Surinaamse muziekstijl. De dag van 13 december werd uitgekozen, omdat dit de geboortedag is van Julius Theodoor Hugo Uiterloo meerbekend als Lieve Hugo, The King of Kaseko.  Vanaf 4 augustus jongstleden is deze dag officieel een nationale dag geworden. Op die dag zal de zevende editie van de Fosten Fesa worden gehouden. Kaseko legends zullen op die dag een award krijgen. Dit deel gaat moeilijk, omdat er kosten verbonden zijn hieraan. De organisatie wil vooral voor Lieve Hugo een gedenkteken plaatsen in Suriname.

Deze dag is geen nationale vrije dag erbij, maar de stichting wil activiteiten organiseren naar de dag toe, om bewustwording van de Kaseko te bevorderen onder Surinamers wereldwijd. In de eerste plaats is de stichting in het leven geroepen om onderzoek te doen naar Kaseko, maar awareness vindt de organisatie ook belangrijk. Er komt een logo wedstrijd, een Kaseko draaitafel en in de toekomst mag het publiek een Kaseko-museum verwachten, met een Hall of Fame en een documentaire.

Bron: Ampies Broadcasting Corporation

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Cultuur&Zo, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeCultuur&ZoNationale dag van de Kaseko 13 december