Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Nationaal Leger betreurt incident met pantserwagen

Geplaatst

op

door

Het Nationaal Leger betreurt het incident dat zich heeft voorgedaan met een pantservoertuig. Majoor Faried Ilahibaks zegt in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII) dat vanwege snel en kordaat optreden van de ervaren bestuurder, een incident met rampzalige gevolgen de samenleving bespaard is gebleven. Op zondag 17 november richtte een pantserwagen, de zogenoemde Cascavel, van het leger een ravage aan nabij de rotonde bij de Wijdenboschbrug. Het gevaarte, waarvan de remmen het hadden begeven kwam tot stilstand tegen een pand en een trafo-huisje van de EBS. Majoor Ilahibaks zegt dat het leger het gebeurde niet had kunnen voorzien, maar dat achteraf een catastrofe Suriname bespaard is gebleven omdat in het magazijn middelen zouden zijn opgeslagen die een grote ramp hadden kunnen veroorzaken.

Majoor Ilahibaks legt uit dat het konvooi zich in verband met de oefeningen voor de Srefidensi-parade omstreeks 09:00 uur naar Stolkertsijver had begeven. De voertuigen werden op die manier getest op eventuele mankementen. Tot dat moment verliep alles vlekkeloos. Bij terugkeer naar de stad werden er bij het beklimmen van de brug, richting Paramaribo voorzorgsmaatregelen getroffen door de Militaire Politie waarbij de zwaardere voertuigen, twee Urutu’s en de Cascavel, als eerste de Jules Albert Wijdenboschbrug zouden oversteken. Ilahibaks complimenteert degene die de momenten waarop de voertuigen de brug afdaalden heeft gefilmd, omdat daarop duidelijk is te zien wat er zich heeft afgespeeld. Hij zegt dat de bestuurder van de Cascavel, na het hoogste punt op de brug te hebben bereikt, in de afdaling merkte dat de remmen het op dat moment niet deden. De legerfunctionaris zegt dat de bestuurder echter op geen enkel moment in paniek geraakte. “Hij wist al waar hij naar toe zou kunnen gaan en wat hij zou moeten doen”, aldus Ilahibaks, die verder vertelt dat de bemanning van het voertuig op dat moment naar obstakels zocht om de pantserwagen tot stilstand te kunnen brengen. Die obstakels zouden hele grote blokken of aantal bomen kunnen zijn, die er echter niet waren. Op het moment dat de rotonde in zicht was, kwamen de grote blokken op de berm in beeld en koos de bestuurder bij het beschrijven van de bocht deze als obstakel te nemen.

De majoor wijst erop dat op dat moment een enorme file stond op de Van ‘t Hogerhuysstraat en dat de bestuurder van het legervoertuig in het ander geval dus een aantal voertuigen zou hebben geramd met alle gevolgen van dien. Hij benadrukt dat men alleen maar kijkt naar het moment dat het gevaarte van de weg raakt en het trafo-huisje ramt. Ilahibaks wijst echter op de voorzorgsmaatregelen en de veiligheidsaspecten die vooraf in acht zijn genomen. Volgens hem hebben dit soort voertuigen een bewegingspatroon en zijn het voertuigen met automatische aandrijving. Dat de bestuurder de motor moest uitschakelen was ook geen oplossing, omdat het voertuig dan totaal onbestuurbaar zou zijn geweest. Ilahibaks: “Want dan valt het hele hydraulisch systeem uit met alle gevolgen van dien.” De legerfunctionaris zegt dat de bestuurder in dit geval snel en kortdaat heeft opgetreden, de zaak goed heeft overzien en de instructie van de boordschutter boven hem goed heeft opgevolgd, waardoor een catastrofe achterwege is gebleven. Hij spreekt tegen dat het om onervaren chauffeurs gaat. Volgens de regels mogen de voertuigen door tenminste een onderofficier worden bestuurd. Deze regels zijn ook in acht genomen. Intussen is er ook al rapportage gedaan aan de bevelhebber van het leger.

Volgens majoor Ilahibaks worden de voertuigen elke maand nagekeken. In de Membre Buku Kazerne wordt maandelijks een aantal rondjes gereden en de voertuigen krijgen hun periodieke doorsmering. Het betreffende voertuig zal niet meer worden ingezet tijdens de Srefidensie-viering, omdat de schade eraan moet worden hersteld. Of er een soortgelijke pantserwagen wordt ingezet, zal door de legerleiding worden besloten.

Majoor Ilahibaks spreekt ook tegen dat een vrouw gewond is geraakt. De bestuurder, een sergeant, kreeg een klap in het gelaat waardoor zijn bril stuk is gegaan. De boordschutter kreeg ook een klap tegen zijn knie, terwijl de man die op dat moment in het restaurant bezig was, een fles tegen zijn been kreeg. Hij is terstond door de gewondenverzorger van het leger behandeld. Overige ongelukken zijn het leger niet gerapporteerd. Ten aanzien van de schade zegt de majoor dat deze reeds in opgemaakt is en de verzekering ook al in beeld is gebracht. De ravage is voor een groot deel opgeruimd en vanmorgen zou reeds een aanvang zijn gemaakt met het herstellen van de muren. Volgens de majoor zal het leger in het vervolg ongetwijfeld de nodige veiligheidsmaatregelen treffen.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Surinder

Die panter wagen is al hoeveel jaren oud. Voor de oorlog . Oud. Gooi die dingen in de museum. Niet om meer te rijden op het openbare weg. Waarvoor? Voor de show? Hoe dan? Kom now.. nee stop met showtime en kijk hoe er nieuwe pantsers of tanks het land kunnen verdedigen tegen wat? Inbrekers? Suriname heeft nu geld nodig om het volk te hulp te komen tegen criminelen. Die zijn vijanden van het volk.Advertentie

Suriname

Politieke partijen verliezen kortgeding wijziging Kiesregeling

Geplaatst

op

door

De vordering die is ingediend door de politieke partijen PRO, Strei!, Alternatief 2020 en Seti Sranan Politieke Partij is vandaag door kortgedingrechter Sylvana Bradley afgewezen. Deze partijen hebben de zaak voorgelegd aan de rechter, omdat zij vinden dat de wetswijziging ondemocratisch en onrechtvaardig is. Het gaat onder andere om het pre-electoraal verbod en het betalen van een borgsom om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen. 

Volgens raadsman Antoon Karg gaan de procederende politieke partijen in beraad over vervolgstappen. Dit gebeurt zodra zij een afschrift van het vonnis ontvangen hebben. Partijen zijn vastberaden in hun verzet tegen de wetswijzigingen en overtuigd van het ongrondwettelijk en ondemocratisch karakter daarvan.

De verdediging van de Staat vindt dat de rechter de wet niet kan toetsen. Het gaat om een wet die volgens hen op basis van de juiste procedures is aangenomen in De Nationale Assemblée. Er zijn verschillende argumenten aangevoerd om aan te tonen dat de politieke organisaties afgewezen moeten worden in hun vordering. 

Volgens Karg is de Grondwet door de goedkeuring van de wet vertrapt, omdat deze met een gewone meerderheid is aangenomen in plaats van de vereiste twee derde. Het parlement heeft op 28 maart de Kiesregeling en het Decreet Politieke Organisaties gewijzigd. 

Lees verder

Suriname

Politie Nieuw-Zeeland wil vrijdag lichamen van slachtoffers vulkaanuitbarsting bergen

Geplaatst

op

door

De politie van Nieuw-Zeeland is van plan om vrijdag de lichamen van de acht vermiste mensen van het eiland White Island te halen. Dat kon ze nog niet doen, omdat de vulkaan nog actief is en het daardoor te gevaarlijk was om het eiland te betreden.

In een statement laat de politie weten dat aan het plan momenteel de laatste hand wordt gelegd. De familie van de vermisten zijn al op de hoogte gebracht van de inhoud van dat plan.

Volgens experten is er nog seismologische activiteit op de vulkaan waargenomen.

Het officiële dodental na de vulkaanuitbarsting staat momenteel op acht, nadat twee mensen woensdag aan hun verwondingen overleden in het ziekenhuis. Ook de acht vermisten zijn naar alle waarschijnlijkheid overleden.

In vier ziekenhuizen in het land worden nog 21 patiënten verzorgd. Zestien van hen verkeren in kritieke toestand. Een aantal Australische slachtoffers is per vliegtuig overgebracht naar ziekenhuizen in Sydney.

Lees verder

Meest gelezen