vrijdag 9 juni 2023
25 C
Paramaribo
15.8 C
Amsterdam
0
(0)

Nationaal Jeugdparlement is voortaan Jeugdraad

lees ook ...

President Murmu van India vindt Suriname onvergetelijk

Het Indiase staatshoofd Droupadi Murmu, gaf tijdens een speciale receptie in de Royal Ballroom van Hotel Torarica aan dat haar staatsbezoek aan Suriname een ervaring is die zij nooit zal vergeten. Het...

In het Lalarookgebouw is kort geleden de nieuwe website van de Jeugdraad gepresenteerd. Simultaan werd  ook een campagne jingle voor de verkiezing van 1 juni aanstaande geïntroduceerd. Het is de eerste keer dat de verkiezing  honderd procent digitaal zal worden gehouden in Suriname. Alleen op die wijze zullen kiezers hun stem kunnen uitbrengen. De verkiezing wordt landelijk gehouden. Kiezers kunnen alleen met een ID-nummer stemmen.

  “Behalve dat de naam Jeugdparlement is gewijzigd in Jeugdraad Suriname verwacht ik meer van de jongeren die zullen worden gekozen. Ze zullen actief met de jongeren in hun ressort in contact moeten blijven”, aldus minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken.

De bewindsman vindt jongerenparticipatie belangrijk. Het is gebleken tijdens evaluatie, dat er onvoldoende connectie is tussen jongeren en de leden van de Jeugdraad. Mac Andrew  en zijn medewerkers maken zich sterk om dit te veranderen.

Volgens Mitesh Bhaggoe, waarnemend directeur van het Nationaal Jeugdinstituut (NJI), heeft onderzoek aangetoond dat het woord Jeugdparlement beladen is. Daarom was rebranding een noodzaak. “De Jeugdraad is de stem van de jongeren en draagt bij aan jongerenparticipatie op bestuurlijk niveau in ons land. De kernwaarden, die daarbij horen zijn betrokkenheid, assertiviteit en zelfstandigheid”, benadrukt Bhaggoe.

Op 27 april kunnen kandidaten tussen 8.00u en 15.00u  hun documenten uploaden. Jonge Surinamers  tussen 16 en 22 jaar, die eerder Jeugdwerk hebben gedaan, mogen participeren. Zij moeten worden voorgedragen, met handtekeningen van jongeren, die de kandidaat ondersteunen.

De kandidaat zelf moet ook een motivatiebrief overleggen waarin hij/zij de reden van deelname aan de verkiezing meedeelt.  Goede contactuele eigenschappen, onbesproken gedrag  en niet actief zijn in partijpolitiek horen tot de vereisten. Volgens Bhaggoe heeft partijpolitiek bij de vorige verkiezingen het imago van het instituut schaadde.

Stemmen zal mogelijk zijn op 1 juni, en wel van zeven uur ‘s morgens tot en met zes uur ‘s avonds. “Kiezers mogen dan vanuit elke locatie in het land digitaal stemmen op de kandidaten van hun district. Na verificatie krijgt de kiezer toegang om één keer digitaal te stemmen”, maakt Bhaggoe duidelijk.

Jongeren tussen twaalf en zestien jaar die nog geen identiteitskaart hebben, zullen bij de verificatie tóch alleen middels een ID-nummer kunnen stemmen. “Iedere Surinamer krijgt vanaf de geboorte een ID-nummer toegewezen. De kiezer die nog geen ID-kaart heeft, moet tenminste wel het nummer achterhalen om te kunnen stemmen”, maakt Bhaggoe duidelijk. De gekozen leden van de Jeugdraad Suriname, zullen daarna minimaal zes maanden worden getraind.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNationaal Jeugdparlement is voortaan Jeugdraad