dinsdag 27 februari 2024
31 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
0
(0)

Nationaal Fonds voor Agribusiness ondersteunt kleine boeren bij verzelfstandiging

lees ook ...

Project Krin Birti gelanceerd in Saramacca voor schonere omg...

Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) heeft het project Krin Birti gelanceerd in het ressort Jarikaba, gelegen in het district Saramacca. Dit initiatief, uitgevoerd in samenwerking m...

Afgelopen weekend is in Nickerie de eerste partij ureum gearriveerd, geïmporteerd door de Coöperatie Zaaizaad Boeren (CoZaBo). Dit markeert een belangrijke mijlpaal voor de 13 agro coöperaties in het district Nickerie, opgezet door minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

De coöperaties hebben als voornaamste doel kleine boeren met minder dan 20 hectare aan planten te ondersteunen door middel van coöperatief optreden, waardoor ze toegang krijgen tot betaalbare kredieten en inputs. Decennialang waren hoge kosten en beperkte toegang tot middelen de grootste hindernissen voor deze groep boeren, waardoor ze moeite hadden om uit de schulden te komen en op tijd te zaaien.

De oprichting van de coöperaties beoogt op termijn schaalvergroting in de inzaai en vermindering van productiekosten, wat resulteert in meer financiële middelen voor kleine boeren. De import van de ureum is mogelijk gemaakt door de steun van het Nationaal Fonds voor Agribusiness (NOFA), dat een cruciale rol zal spelen bij de verzelfstandiging van kleine boeren.

De prijs van de ureum is vastgesteld op SRD 1375 per zak van 50 kg, terwijl dezelfde mest elders voor SRD 1450 verkrijgbaar is. CoZaBo streeft ernaar de prijs verder te verlagen, afhankelijk van de internationale marktomstandigheden, met als doel haar leden altijd lagere prijzen te bieden dan die op de vrije markt gehanteerd worden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNationaal Fonds voor Agribusiness ondersteunt kleine boeren bij verzelfstandiging