donderdag 28 september 2023
33.1 C
Paramaribo
18.9 C
Amsterdam
0
(0)

Nationaal Dementie Actieplan aangeboden aan ministerie Volksgezondheid Suriname

lees ook ...

Internationale dag van de vrede

In 1981 werd 21 september uitgeroepen tot internationale dag van de vrede door de Verenigde Naties (resolutie 36/67). Het doel is een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid. De Intern...

In de conferentiezaal van Courtyard by Mariott vond dinsdag de lancering en herpositionering van Stichting Alzheimer Suriname plaats. Het hoofddoel van dit evenement was het vergroten van het bewustzijn over dementie binnen de Surinaamse samenleving en onder medische professionals. Tijdens de lancering bood Kristine Luckman, de voorzitter van de stichting, het Nationaal Dementie Actieplan aan minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid aan.

De stichting hoopt met dit actieplan een stevige basis te leggen voor structurele samenwerking, afstemming en het aandragen van oplossingen voor deze groeiende uitdaging. Minister Ramadhin reageerde positief op het actieplan en noemde het een stap om dementie prioriteit te geven binnen de gezondheidszorg.

Hij benadrukte dat het actieplan serieus moet worden bekeken, omdat dementie in Suriname nog steeds een stigma is. De minister merkte op dat dementie niet alleen invloed heeft op de patiënt, maar ook op de omgeving. Hij pleitte voor meer aandacht voor dementie in het curriculum van de medische faculteit, met name bij de opleiding tot huisarts, omdat een goede en tijdige diagnose van groot belang is.

Kristine Luckman, klinisch geriater en voorzitter van Stichting Alzheimer Suriname, constateerde dat er in de Surinaamse samenleving te weinig bewustzijn is over dementie. Ze benadrukte dat dementie geen normaal onderdeel is van het ouder worden, maar vaker voorkomt bij ouderen. Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 verschillende hersenziekten, waarvan Alzheimer de bekendste is.

Hoewel er geen genezing mogelijk is, kan de behandeling wel helpen. Bovendien kunnen zowel de familie als de patiënt begeleid worden om de kwaliteit van leven te verbeteren. Luckman benadrukte het belang van een tijdige diagnose van de ziekte.

Minister Ramadhin hoopt met het Nationaal Dementie Actieplan een beleidsmaatregel met toelichting aan de begroting voor 2024 toe te kunnen voegen om de voor de hand liggende doelen in overleg met de stichting te kunnen realiseren. Hij verzekerde dat er serieus naar het plan gekeken zal worden en dat er gestreefd wordt naar een implementatieplan vanuit het Nationaal Dementie Plan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNationaal Dementie Actieplan aangeboden aan ministerie Volksgezondheid Suriname