zondag 3 december 2023
31.1 C
Paramaribo
1.7 C
Amsterdam
5
(4)

Nationaal Comite slavernijverleden bezoekt President

lees ook ...

Buitengewone droogte teistert het binnenland

De aanhoudende grote droogte houdt het binnenland in zijn greep. Het besef om niet slechts afhankelijk te zijn van waterwegen groeit. Boten hebben grote moeite om te varen door het ongekende lage wate...

President Chandrikapersad Santokhi heeft het Nationaal Comité Herdenking Slavernij en Onderzoek naar de Gevolgen van het Slavernijverleden (i.o.) ontvangen en aangehoord op vrijdag 11 maart 2022 tijdens een kennismakingsbezoek.

Het comité heeft als doel zorg te dragen voor de organisatie van nationale herdenkingsactiviteiten in de periode 1 juni 2022 tot 1 augustus 2023. In dat kader zijn er enkele wenselijkheden aan het staatshoofd gepresenteerd. “Naast het informeren over de plannen van het comité, is er ook gevraagd om erkenning”, zegt voorzitter Johan Roozer.

De werkgroep heeft ook gevraagd om het beschikbaar stellen van grond voor een nationaal monument. Het moet een ruimte zijn waar er een stukje gevoel van uitgaat. De omgeving moet ook aangepast zijn, in die zin dat er een ambiance van rust gecreëerd wordt. Het moet verder een omgeving zijn die recht doet aan wat heeft plaatsgevonden en een nalatenschap zijn waar volgende generaties kunnen nadenken over het onrecht dat zich heeft voorgedaan en waarvan de werking nog voelbaar is.

Verder wil de commissie een budget indienen om het nationaal herdenkingsprogramma te financieren. In het programma is ook opgenomen de herdenking van 01 juli aanstaande, waarbij de president is gevraagd een toespraak te houden. Deze herdenkingsplechtigheid zal gehouden worden bij het standbeeld Kwakoe.

Het comité is momenteel ook bezig met de voorbereidingen van een nationaal onderzoek naar het slavernijverleden van de inheemsen en Afro-Surinamers. Verder ziet men ook graag een klankbordgroep, omdat er heel veel opvattingen bestaan met betrekking tot het slavernijverleden in Suriname. Volgens voorzitter Roozer is het goed om al die meningen bij elkaar te brengen en deze te verbreden door meer organisaties te betrekken bij de discussies en ook bij de activiteiten die zullen plaatsvinden.

De situatie met Nederland met betrekking tot het slavernijverleden is ook actueel. President Santokhi heeft gevraagd om na te gaan hoe de samenwerking op dit stuk beter kan en dat alles goed in kaart wordt gebracht. Volgens het staatshoofd zou het goed zijn als er een nationaal position paper ontwikkeld wordt, dat gebruikt kan worden bij het aangeven van de standpunten van Suriname met betrekking tot het slavernijverleden. “En daarom is het van belang om meer eenduidigheid te hebben. We zullen alle organisaties die een bijdrage willen leveren, vragen om dat te doen”, aldus voorzitter Roozer.

Het Nationaal Comité wordt gedragen door de grootste representatieve Afro-Surinaamse organisaties, te weten: NAKS, Feydrasi Fu Afrikan Srananman, Fiti fu Wini, het Nationale Reparatie Platform aangevuld met enkele exponenten uit de Afro-Surinaamse gemeenschap in het binnenland (marrons) en de inheemsen.

Dit is een mooi initiatief van het comite en ook grond voor een nationaal monument is mooi. En het zal ook mooi zijn als Nederland wat wil doen voor de nazaten van slaven. Maar intussen heeft Nederland het land, waar de voorouders van zwarte Surinamers onder dwang naar toe gebracht werden om hun leven lang gratis de grond te bewerken, al aan hen gegeven in 1975. Het zou pas echt een mooi gebaar zijn van de Surinaamse overheid om alle nageslacht van zwarte mensen het stuk land te geven waar zij recht op hebben vanwege de Surinaamse wet in de tweede plaats, maar in de eerste plaats vanwege het feit dat hun voorouders honderden jaren de Surinaamse grond gratis bewerkt hebben. Afro Surinamers hebben daardoor een dwingend recht op een stuk Surinaamse grond. Vóór dat geregeld is, hebben zoete praatjes en mooie herdenkingen weinig zin. En er mag per se geen grondconversie plaatsvinden eer alle nageslacht van slaven grond hebben gekregen. Dat moet duidelijk zijn.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNationaal Comite slavernijverleden bezoekt President