donderdag 30 maart 2023
30 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
4
(1)

Nationaal actieplan uitbanning kwik in planning

lees ook ...

Inspiratiebeurs Sula voor leerkrachten, schooljeugd en ouder...

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur organiseert de inspratie-beurs Sula voor leerkrachten, leerlingen en ouders. Speciaal voor de leerkrachten is de inspiratiebeurs op 29, 30 en 31 maa...

Suriname is in oktober 2018 toegetreden tot het Minamataverdrag. Dit verdrag heeft als doel de mens en het milieu te beschermen tegen de gevolgen van kwik, en is gericht op de  mondiale uitbanning van het gebruik van kwik.  In dit kader wordt nu het Nationaal Actieplan voor de kleinschalige goudwinning geformuleerd door het Nimos in samenwerking met andere actoren. Dit plan moet de overheid ondersteunen in het bereiken van het Minamata doel in ons land.  Minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Sylvano Tjong Ahin, maakte dit maandag bekend in het parlement.

Het  streven is om het geformuleerd plan december dit jaar al bij het ministerie te hebben. Dit actieplan is een aanvulling op een ander project dat ook streeft naar verbetering van het milieumanagement in de Surinaamse mijnbouwsector, vooral de kleinschalige mijnbouw die de grootste boosdoener is op dit gebied.

Het project zal beleids- en institutionele beperkingen  aanpakken en een gunstig klimaat creëren voor de verspreiding van milieu verantwoorde mijnbouwmethoden, zegt de bewindsman. In samenwerking met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen zijn negen plekken geïdentificeerd in het zogenoemde Greenstone Belt van Suriname, waarop mijnbouw trainingscentra zullen worden opgezet.

Er zal, volgens de minister, een verbeterde coördinatie van overheidswerkzaamheden zijn. De introductie en  demonstratie van milieu verantwoorde mijnbouwpraktijken en technologieën  zullen plaatsvinden.  Tussen nu en december 2022, moeten drie trainingscentra  in operatie zijn, waarbij de eerste in Brokopondo komt. Momenteel, wordt gewerkt aan de bemensing  die zal bestaan uit  zowel lokale als buitenlandse milieudeskundigen, sociale wetenschappers en mijnbouwkundigen.

De hoeveelheid kwik die wordt gebruikt is onbekend,  omdat er geen officiële import van kwik plaatsvindt. “Wat wel bekend is, is dat de goudsector zorgt voor de grootste hoeveelheid aan emissies door kwik in de lucht en in onze wateren. Deze informatie is vast gesteld in het in 2019 gepubliceerd onderzoek in het kader van de National Inventory of Mercury,” aldus de minister. Volgens schattingen ligt de  hoeveelheid tussen de 40.000 en 60.000 kilo per jaar. “Vanwege het feit dat steeds meer goud wordt gezocht in hardere aarde stijgt de behoefte aan kwik per kilogram goud”.

 

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNationaal actieplan uitbanning kwik in planning