donderdag 8 december 2022
25 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
0
(0)

Nationale Poetsdag Stichting Jeugdtandverzorging voor preventie

lees ook ...

Damaru ontvangt dubbelplatina voor ‘Mi Rosu’

De klassieker ‘Tuintje in mijn hart’ (Mi Rosu) bezorgt Damaru dubbelplatina, na goud en platina eerder. Zestien jaar geleden zong hij het nummer, dat gewijd is aan zijn dochter met Jan Smit. Het numme...

De Stichting Jeugdtandverzorging (JTV) stond  stil bij de Nationale Poetsdag op 7 mei. Directeur Vanessa Zeefuik legt uit dat het doel van de instelling op deze dag is om de Surinaamse samenleving bewust te maken van tandverzorging. Het streven is om dagelijks minimaal twee keer te poetsen.

 “We streven op deze dag naar bewustwording over het belang van een gezond gebit. Preventie is één van de kerntaken van de stichting. Daarmee wordt bedoeld het voorkomen van gaatjes, tandvleesontstekingen en andere mond- en gebitsaandoeningen.” Zeefuik wijst erop dat preventie op een heel jonge leeftijd moet beginnen. Het begint bij de verzorging van het gebit van de baby tot kleuter, het melkgebit wordt dus niet overgeslagen.

“De ouder zal poetsinstructies krijgen voor het jonge kind en er wordt ook gewezen op het ontstaan en voorkomen van zuigflesgaatjes. Het begint meestal op plaatsen waar normaal gesproken geen gaatjes ontstaan.”

Vanaf 2006 bestaat bij de stichting het preventie programma “zuigflescariës”, dat  bij babies en peuters wordt geïmplementeerd. Hierbij zijn behalve de ouders de crècheleidsters van kinderdagverblijven, verpleegkundigen van consultatiebureaus en andere actoren betrokken.

Bij het doorbreken van het blijvend gebit krijgt het kind meer betrokkenheid bij de zorg. Poets- en voedingsinstructies worden samen met ouder en kind  besproken bij een bezoek aan een JTV-polikliniek. De jeugdtandverzorger zal voedingsinstructies geven ter voorkoming van tandbederf, bijvoorbeeld over het gebruik van suiker (snoepen), koolzuurhoudende dranken, maar ook gefabriceerde flessen sap.

Ruim twee decennia voert JTV het GLO-programma uit. Hierbij worden diverse basisscholen in de kustvlakte wekelijks bezocht door jeugdtandverzorgers, die de gesteldheid van het gebit bij de kinderen controleren en met fluoride spoelen. Mede daardoor is de mate van tandbederfaanzienlijk minder.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNationale Poetsdag Stichting Jeugdtandverzorging voor preventie