Woensdag 13 oktober is de bekende inheemse strijder Nardo Aloema overleden, twee weken voor hij 75 jaar zou worden. Aloema voelde in zijn laatste week de dood aankomen en drong er bij zijn vrouw Josien en jongste zoon Siritjo Aloema op aan dat zij de strijd voor inheemse grondenrechten moesten voorzetten. Donderdag volgende week komt er een herdenkingsmiddag bij hem thuis in Paramaribo en vrijdag wordt zijn ontzielde lichaam vervoerd naar zijn geboortedorp Galibi, waar hij wordt begraven.
Nardo Aloema heeft een onuitwisbare bijdrage geleverd aan de strijd voor de rechten van inheemsen in Suriname en de overige Amazone landen. In vogelvlucht is het belangrijk hier enkele van zijn verdiensten te belichten. In 1963, op 19 jarige leeftijd begon hij als onderwijzer op de lagere school te Galibi en werkte mee met een onderzoek van een Nederlandse antropoloog om traditionele Kalina verhalen in boekvorm uit te geven.
Nardo Aloema heeft een woordenboek Nederlands- Kalina samengesteld dat enkele jaren terug digitaal gepubliceerd is en 30 jaar geleden gaf hij een boek uit met traditionle pyaj (spirituele) liederen. Hij was een kenner van de inheemse met name Karaibse cultuur en heeft in die hoedanigheid samen met Dobru het Carribbean Festival of Arts: Carifesta in 1972 helpen oprichten in Guyana. In 1974 organiseerde hij een 150 kilometer protestloop van Albina naar Paramaribo voor de grondenrechten van boslandbewoners. In de jaren daarop heeft hij met de totaal theater groep DOE, onder leiding van Henk Tjon en Thea Doelwijt, zowel in Suriname, Nederland België en in Carifesta verband groot succes gehad. Met 300 jaar contact tussen Oude en Nieuwe Wereld heeft hij met zijn eigen inheemse theatergroep Epakadono in Suriname en verschillende andere landen opgetreden.
Vanaf 1995 was Aloema voorzitter van de Organisatie van Inheemsen in Suriname(OIS) , waarbij alle 50 inheemse dorpen geregistreerd waren. Als OIS voorzitter heeft hij vaker deelgenomen aan COICA vergaderingen, COICA is het coördinerend lichaam van inheemse organisaties uit de negen landen waarin het Amazone regenwoud groeit. Met Aloema’s medewerking kreeg de culturele educatie afdeling van COICA gestalte. De COICA verenigt de inheemse organisaties van de landen Brazilie, Peru, Columbia, Equador, Venezuela, Bolivia, Frans Guyana, Guyana en Suriname. Nardo Aloema heeft de politieke Amazonepartij opgericht en aan vier Surinaamse verkiezingen deelgenomen, de partij kwam alleen binnen op Districtsraad niveau. Hij werkte samen met andere inheemse organisaties ook aan het instellen van inheemse dag in Suriname wat 9 augustus 1994 gerealiseerd werd. Ook wordt er jaarlijks een Amazone markt gehouden met voornamelijk inheemse producten, muziek en dans.