woensdag 17 juli 2024
28 C
Paramaribo
21.3 C
Amsterdam
5
(1)

Nannan Panday-Gopisingh wijst op belang Covid-19-boosterprik

lees ook ...

Voorbereidingen verkiezingen 2025 in volle gang: werkgroepen...

Het Algemeen Secretariaat Verkiezingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken is belast met de organisatie van de verkiezingen die in mei 2025 zullen plaatsvinden. Om deze organisatie in goede bane...

Het is belangrijk dat burgers ook de boosterprik nemen. Dit zegt Soenita Nannan Panday-Gopisingh, voorzitter van de stuurgroep Covid-19-communicatie. Personen die tweemaal gevaccineerd zijn, zijn goed beschermd tegen de deltavariant, maar minder goed tegen de omicronvariant, legt ze uit. Gebleken is dat de booster wel beter beschermt tegen omicron, vandaar dat zij die adviseert.

De vaccinatiegraad in Suriname noemt zij teleurstellend. Met vaccinatie en booster kom je er beter van af. “Als je Covid krijgt weet je niet wat er kan gebeuren als je niet bent gevaccineerd. Als je gevaccineerd bent en ook redelijk gezond dan kun je er wel goed doorheen komen, vooral met de booster. Dat is al onderzocht, het is al bekend: de booster beschermt wel tegen ernstige ziekte.” Tot en met woensdagavond hebben 41.132 burgers hun boostershot  genomen.Dat komt neer op 6,84 procent van de totale bevolking en 8,5 procent van de doelgroep.

Volgens het dashboard op de Covid-19-vaccinatiewebsite zijn 233.235 mensen volledig gevaccineerd (twee prikjes), wat gelijk is aan 48,42 procent van de doelgroep en 38,8 procent van de hele samenleving. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft deze week bekendgemaakt dat vaccinatie, het dragen van de mond- en neusmaskers en het houden van sociale afstand nog steeds effectieve middelen zijn om het coronavirus tegen te gaan.

Ze ontkent niet dat ook gevaccineerden besmet raken. “Maar mensen die zijn gevaccineerd, mensen die een booster hebben gehaald, doorlopen de ziekte heel mild en heel snel. Ze zijn misschien net twee, drie dagen ziek en daarna hebben ze bijna geen klachten meer. Natuurlijk moeten ze dan nog wel in isolatie blijven vanwege de besmettelijkheid”, zegt ze.

Uit de ziekenhuisopnames blijkt ook dat steeds meer ongevaccineerde of niet volledig gevaccineerde mensen of mensen die niet geboosterd zijn worden opgenomen. Die groep is groter dan de gevaccineerden en geboosterde mensen. En het zijn mensen met onderliggend lijden: hypertensie, diabetes, de dialysepatiënten die worden behoorlijk ziek en belanden ook op de intensive care,” merkt de arts op.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNannan Panday-Gopisingh wijst op belang Covid-19-boosterprik