maandag 24 juni 2024
24 C
Paramaribo
17.7 C
Amsterdam
0
(0)

Nagedachtenis Moiwana: herdenkingsdienst voor slachtoffers

lees ook ...

Een aantal van 1400 ambtenaren reageerden niet op stopzettin...

Stopzetting van het salaris van 1400 ambtenaren door het ministerie van Financiën en Planning heeft geen reactie gekregen. Zesduizend mensen kwamen hiervoor in aanmerking. Het loon van 1800 man, werd ...

Basisgemeente A Nieuw Tilii, samen met de stichtingen Moiwana en 8 December 1982, organiseerde zondag een herdenkingsdienst in Moiwana ter nagedachtenis aan de minstens 39 personen die op 29 november 1986 in het dorp zijn vermoord door het Nationaal Leger.

De herdenkingsdienst bracht mensen samen om stil te staan bij de gruwelijkheden die hebben plaatsgevonden in Moiwana, en bij de bredere context van mensenrechtenschendingen in Suriname. Aanwezigen, waaronder overlevenden en nabestaanden, waren duidelijk geëmotioneerd terwijl de voorganger hen meenam door een pijnlijk verleden. Van de slavernij tot de moorden in Moiwana en andere schendingen tijdens de Binnenlandse Oorlog, benadrukte de voorganger de lange weg van leed en onrecht die de gemeenschap heeft doorstaan.

De internationale gemeenschap heeft de tragedie van Moiwana niet genegeerd. In 2005 heeft het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten Suriname veroordeeld voor de mensenrechtenschendingen die plaatsvonden tijdens de aanval in Moiwana. Het Hof oordeelde dat Suriname schuldig was aan ernstige schendingen van de mensenrechten en gelastte het land om compensatie te bieden aan de slachtoffers en hun nabestaanden, en om de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen.

De massamoord in Moiwana markeert een tragische episode in de geschiedenis van Suriname, maar de roep om gerechtigheid en verzoening blijft voortduren. Met vastberadenheid en gezamenlijke inspanningen blijven de organisaties en de gemeenschap aandringen op de volledige uitvoering van het vonnis en streven ze naar een toekomst waarin dergelijke tragedies nooit meer zullen plaatsvinden.

Jij

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNagedachtenis Moiwana: herdenkingsdienst voor slachtoffers