zaterdag 13 april 2024
29.3 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
0
(0)

Nacht van de Militaire Muziek: Surinaamse klanken verrijken jubileumeditie

lees ook ...

Surinamers bijna 5x armer sinds 2020

De Surinamer is tot nu toe bijna vijf keer armer geworden, vanwege de inflatiecijfers kun je uitrekenen hoeveel procent de koopkracht gedaald is. In 2020 en 2021  was de inflatie rond de zestig procen...

De ‘Nacht van de Militaire Muziek’ (NMM) heeft weer plaatsgevonden, dit keer in het Nationaal Militair Museum in Soest, met een opkomst van zo’n 2.000 bezoekers per dag. Bijzonder dit jaar was de toevoeging van Surinaamse klanken, verzorgd door de Militaire Kapel Suriname.

Het evenement staat erom bekend dat militaire muziek de brug slaat tussen verschillende doelgroepen en culturen. Voor de tiende jubileumeditie van de NMM was het thema dan ook bijzonder toepasselijk gekozen: ‘Makandra – Met elkaar’.

‘Makandra’ is tevens de naam van een breder Surinaams-Nederlands samenwerkingsprogramma, waaronder defensie valt. Binnen een Makandra-project versterkt de Nederlandse militaire muziek de Militaire Kapel Suriname door middel van workshops, oefeningen en de beschikbaarstelling van muziekinstrumenten. Meestal vinden deze activiteiten plaats in Paramaribo, maar deze week bevindt de Militaire Kapel Suriname zich speciaal in Nederland voor de NMM. Dit wordt vanuit de Nederlandse defensie met open armen ontvangen; met twintig energieke muzikanten kan niemand stil blijven zitten.

De deelname van de Surinaamse militaire muzikanten is niet alleen inspirerend, maar ook motiverend. Het optreden bij ceremonies, evenementen en concerten vormt een belangrijk onderdeel van hun werk: de militaire muziek dient altijd een hoger doel, zoals het vergroten van de maatschappelijke zichtbaarheid van de krijgsmacht. Tijdens de NMM dragen zij met hun muziek bij aan de uitstekende relatie tussen Suriname en Nederland, inclusief de Surinaamse gemeenschap in Nederland.

You

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandNacht van de Militaire Muziek: Surinaamse klanken verrijken jubileumeditie