Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden van de 15 slachtoffers van de Decembermoorden, heeft opgeroepen tot intensievere acties om de voortvluchtige veroordeelden Desi Bouterse en Iwan Dijksteel op te sporen en te arresteren. Essed pleit in het bijzonder voor het uitloven van een beloning voor tips die leiden tot hun arrestatie.
Hij uitte zijn kritiek tijdens het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC, waarin aandacht werd besteed aan het vonnis en de uitvoering ervan. Volgens Essed en andere sprekers, waaronder Eddy Wijngaarde, Sunil Oemrawsingh en Armand van der San, is straffeloosheid onaanvaardbaar in een rechtsstaat. Ze benadrukten dat de uitvoering van het vonnis een essentiële stap is om recht te doen aan de slachtoffers en hun nabestaanden.
In een recente open brief aan president Chan Santokhi hebben nabestaanden gevraagd om meer inspanningen om alle veroordeelden op te sporen en te arresteren. Daarnaast dringen zij aan op eerherstel voor de 16 mannen die in december 1982 werden opgepakt, waarvan 15 werden vermoord. Er wordt ook gepleit voor een schadevergoeding aan de nabestaanden, zowel materieel als immaterieel.
Essed benadrukte dat deze schadevergoeding niet uit geldzucht wordt geëist, zoals vaak wordt gesuggereerd, maar als een recht dat deel uitmaakt van de rechtspraak. “De nabestaanden wachten al 42 jaar op gerechtigheid,” aldus Essed. Er is contact geweest met een afgezant van de overheid, maar indien er geen onderlinge schikking wordt bereikt, zal de zaak aan de rechter worden voorgelegd.
Tijdens het radioprogramma werd ook besproken hoe toekomstige mensenrechtenschendingen zoals de Decembermoorden en de slachting in Moiwana – waarbij minstens 39 mensen omkwamen – kunnen worden voorkomen. Volgens Oemrawsingh is educatie een belangrijk middel. Jongeren moeten via het onderwijs worden geïnformeerd over deze gebeurtenissen, zodat zij leren de rechtsstaat te waarderen en te beschermen.
Oemrawsingh benadrukte dat het vonnis onherroepelijk is en volledig moet worden uitgevoerd. “Als deze voortvluchtige moordenaars niet worden opgesloten, dan heerst straffeloosheid,” stelde hij. Hij riep op om alle beschikbare middelen in te zetten voor hun opsporing. Het vonnis mag niet het eindpunt zijn; de hele samenleving heeft geleden onder de dictatuur en moet geïnspireerd worden om dergelijke misstanden in de toekomst te voorkomen.
De oproep van de nabestaanden onderstreept het belang van gerechtigheid en het versterken van de rechtsstaat in Suriname. De komende weken zullen mogelijk cruciaal zijn voor de verdere afhandeling van deze zaak.