Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Naar de mening van drie politici

Geplaatst

op

blank

Op de Nickeriaanse televisie is recent aan vertegenwoordigers van drie politieke partijen, dhr. Jones van de  NDP, dhr. Mangoenredjo van de Pertjajah Luhur en dhr. Dors van de  NPS een aantal stellingen ter discussie voorgelegd.  

Stelling nummer 1: Door te weinig productie, ongebreidelde corruptie in haast alle lagen van de overheid c.q. regering en een abnormaal leengedrag, zal elke toekomstige regering de Surinaamse munt moeten devalueren, subsidies moeten stopzetten, zullen veel van onze natuurlijke hulpbronnen in handen van het buitenland komen te vallen, zelfs de enorme olievoorraden voor de kust zullen geen oplossing bieden, omdat die verpand zullen worden en Suriname zal door gebrek aan kapitaal niet kunnen deelnemen aan de exploitatie van deze brandstof. Velen vragen zich af of de staat Suriname niet failliet  moet worden verklaard.   

Reactie NDP: Elke vorm van corruptie of het nou bij de overheid gebeurt of in de particuliere sector zal altijd een negatief effect hebben op de economie. Corruptie moeten we bestrijden. Als overheid weten we dat de regering min of meer haar best doet om corruptie weg te werken.  Natuurlijk zijn er een paar missers en daaraan zal men moeten werken. Corruptie moet met wortel en tak worden uitgeroeid.

Van verpanden van de olierijkdommen is geen sprake. De President is heel duidelijk daarin geweest. De directeur van Staatsolie, de minister van Natuurlijke Hulpbronnen zijn ook duidelijk hierin geweest. De olierijkdommen zullen worden ingezet ten bate van de samenleving. Als de President, de directeur van Staatsolie en de minister van NH, alledrie hetzelfde zeggen is dat de waarheid.  

Als de importen hoger zijn dan de exporten, zullen er altijd problemen zijn met de betalingsbalans. Dit tekort veroorzaakt druk op de wisselkoers met alle gevolgen van dien.

Volgende week al krijgen de kleine man en de kleine ondernemers naar aan leiding van COVID-19 een financiële injectie van de overheid.   

De NDP vertegenwoordiger gaf tevens aan dat verandering van de economie mogelijk is door produktie te stimuleren. Als de meevallers uit de oliesector in de rijstsector worden geïnvesteerd zullen we succesvol zijn.  

Reactie Pertjajah Luhur: Er moet een beleidsombuiging komen naar exporterend land. De agrarische sector heeft potentie. Aardolie is een hulpbron en dat raakt een dagje op. Voor de agrarische sector moeten er afzetmarkten worden gecreëerd. Er is valuta nodig om de economie weer stabiel te krijgen. Er moet een bepaald evenwicht zijn tussen inkomen en uitgaven. Er worden nu geen prioriteiten gesteld. Er worden alleen showprojekten uitgevoerd. Er is een strak financieel beleid nodig om de economie van het land weer gezond te maken. PL wil corruptie bestrijden door  van plegers terug te vorderen wat ze van de staat hebben gekregen. De NDP heeft niet tegen corruptie kunnen optreden.

Reactie NPS: De stelling is de waarheid. Dit moet worden aangepakt door te werken aan een investeringsvriendelijk klimaat, voor lokale- en buitenlandse investeerders. In de afgelopen regeerperiode is dit niet gerealiseerd. Ook voor de kleine man zijn er geen mogelijkheden gecreëerd om hun produkten af te kunnen zetten.

We hebben altijd meer importen dan exporten gehad.

De grootste aanpak behoeft, het verworden tot een voedselschuur voor het Caraïbisch Gebied.

De anti-corruptie wet is nog steeds niet goedgekeurd, terwijl andere wetten ‘overnight’ goedgekeurd zijn geworden. Zonder deze wet is goed beleid niet mogelijk. Corruptie is er altijd geweest, maar de mate van corruptie is nu schrikbarend. Niet omdat de één corrupt is geweest, moet de ander dat ook zijn. Men moet dus niet verwijzen naar corruptie in het verleden. Iedereen betaald het gelag van corruptie. We moeten gaan naar verantwoord en goed bestuur. Dit ontbreekt bij de huidige beleidmakers. Het streven moet zijn om Suriname gezond en leefbaar te maken voor een ieder.

Stelling nummer 2: Met de aanname van de Wet Basiszorg Verzekering in september 2014, een bijna volledig gerenoveerd Academisch Ziekenhuis Paramaribo, het Marwina ziekenhuis aan de oostgrens en een pas geopend Wanica Ziekenhuis, veredelde poliklinieken in het binnenland, gemoderniseerde voorzieningen van de Regionale Gezondheids Dienst, SZF in vele districten en een modern Mungra Medisch Centrum in Nickerie, mogen we vrijelijk stellen dat de gezondheidssituatie van elke Surinamer goed geregeld is.

Reactie NDP: Ziekenhuis Atjoni gaat binnenkort ook open en het Zorghotel is overgenomen door de NDP. De overheid probeert hiermee een basis te leggen voor de gezondheidszorg. Met de aanname van de wet is er een stap in de goede richting gedaan. Het kan altijd beter en Surinamers verdienen het beste, maar er zijn veel uitdagingen, zoals een tekort aan medicijnen.  Gezondheidszorg is internationaal een van de duurste operaties.  Vanuit de basiszorg en de wetgeving is elke Surinamer verzekerd van gezondheidszorg. De controle op of dit werkelijk gebeurt moet beter zijn. We mogen niet ontevreden zijn. Een ieder heeft de verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid. Men moet meer sporten en bewegen. Hierdoor helpt men de overheid in het proces. Het streven moet zijn om geen enkele zieke te hebben en om niet naar het ziekenhuis te hoeven gaan. MMC heeft in Nederland studenten, ook uit Nickerie, voor wie de opleiding betaald wordt, zodat ze deze na afronding van de studie terug kunnen keren naar Nickerie.

Er zijn alternatieve medicijnen bij de apotheken, maar vaak wil men deze niet. Dit heeft te maken met een stukje voorlichting die de overheid moet oppakken.  

Reactie Pertjajah Luhur: Er zijn geen permanente medische specialisten in Nickerie en medicijnen worden niet aangevuld. Men focust liever op het bijbouwen van gebouwen.  Basiszorg is een prima idee, maar in de praktijk krijgen deze mensen een andere behandeling dan mensen met een ander soort verzekering. Door de hoge prijzen vanwege veels te hoge koersen, komen de mensen niet uit. Hierdoor neemt stress toe bij de mens, welke niet verholpen wordt door gezond te leven en te sporten.

Reactie NPS: Mensen staan in de rij voor een basiszorgkaart. Bij de apotheek kunnen ze met deze kaart de nodige medicijnen niet krijgen. De kwaliteit van de zorg laat te wensen over. De eerstelijnszorg is goed geregeld in Nickerie, maar de specialistische zorg niet.

Preventie is heel belangrijk. Dit moet door de regering worden opgepakt.

Er is nog veel huiswerk met betrekking tot de gezondheidszorg in Nickerie en landelijk.

Wordt vervolgd

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments


Advertentie

Suriname

COVID-19 besmettingen in Suriname gestegen met 8

Geplaatst

op

1 Breaking News

De COVID-19 teller in Suriname is gestegen met 8 personen dit brengt het aantal besmettingen naar 82.

Op de website is duidelijk te zien dat de actieve cases nu gesteld zijn op 72. 82 personen zijn momenteel positief getest. Sinds gisteren zijn de COVID regels in Suriname verscherpt. De vicepresident van Suriname, Ashwin Adhin de nieuwe regels aangekondigd. Er geldt momenteel een Total- Lock down in het land. – Culturu.com

Lees verder

Suriname

Bouterse benoemt tijdelijke hoofdstembureau Sipaliwini

Geplaatst

op

Stembureau Sipalaiwini

In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft president Desi Bouterse bij resolutie tijdelijk een nieuwe hoofdstembureau voor Sipaliwini benoemd. Deze benoeming heeft te maken met de besmetting van de voorzitter en de leden van het hoofdstembureau in Sipaliwini. Zij zijn momenteel in overheidsquarantaine geplaatst.

Dit heeft gezorgd voor vertraging van de vaststelling van de verkiezingsuitslag voor dit jaar. Besloten is dat een hoofdstembureau tijdelijk wordt samengesteld die belast zal zijn met de vaststelling van de verkiezingsuitslag voor het district Sipaliwini. – Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen