Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Naar de mening van drie politici (vervolg)

Geplaatst

op

blank

Stelling nummer 3: Omdat de overheid al zoveel jaren heeft nagelaten, wetgeving te maken voor een sterke organisatie, waarin alle stakeholders van de rijstsector participeren ; de essentiële infrastructuur, zoals de pompgemalen Wakai en Wageningen, niet in optimale staat weet te houden ; niet genoeg handelsdiplomatie aan de dag legt, waardoor we bijna alleen op Venezuela aangewezen zijn voor grote rijstexporten, kan de rijstsector niet tot grote bloei geraken. Aan de andere kant zijn het de boeren zelf die wachten op de regering en te weinig eigen initiatieven ontplooien, om de rijstsector tot grote bloei te brengen.

Reactie NDP: De minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Handel & Industrie doen verschrikkelijk veel moeite om nieuwe markten  aan te boren. We exporteren niet alleen naar Venezuela. Er zijn genoeg andere landen waarnaar we exporteren. De produktiekosten voor Suriname liggen echter te hoog. De kostprijs moet omlaag door te bundelen. De boeren moeten meer samenwerken voor positieverbetering.

De opbrengst per hectare is door innovativiteit gestegen van tussen de 70-80 balen naar 80-90 balen.

De overheid is voorts ertoe overgegaan tot experimenteren met hooglandrijst of drooglandrijst, waarbij minder of geen water hoeft te worden gebruikt.

De pompgemalen zijn ook vóór 2005 als zodanig onderhouden door opeenvolgende regeringen.  

De opbrengsten van de olieinvesteringen moeten in de rijstsector worden geïnvesteerd

Reactie Pertjajah Luhur: De boeren moeten bundelen. De overheid moet met goedkopere inputs komen om de kostprijs omlaag te brengen en zo een markt te vinden in het buitenland.

In Guyana en America worden de boeren gesubsidieerd. In Suriname is dat niet het geval. Een zak kunstmest kost thans meer dan SRD 300,00. De ontginningskosten  per hectare bedragen SRD 6.000,00 tot SRD 6.500,00 per hectare. De kleine boer oogst 60-70 balen per hectare. Boeren die arealen groter dan 24 hectaren beplanten, oogsten 50 balen per hectare. Uitgaande van een padieprijs van SRD 150,00 bedraagt de winst per hectare slechts SRD 1.000,00.

Reactie NPS: De boeren moeten bundelen met als gemeenschappelijk doel een goede prijs voor hun produkt. Ze kunnen echter als vereniging vaak niet door één deur gaan. De kostprijs moet lager om te kunnen concurreren met andere landen. De overheid kan daarvoor zorgen middels een aantal oplossingsmodellen: subsidie, goedkope inputs, zoeken naar afzetmarkten. Op dit moment is alleen Venezuela een afzetmarkt. We vinden geen andere afzetmarkten, omdat onze rijst duurder is dan andere landen. 

Elk seizoen is er bij Wakai een probleem dat  er geen brandstof is voor de pompen. De regering weet de behoefte van tevoren, maar springt pas in als de boeren beginnen te klagen. Er zijn mogelijkheden geweest om de onderhoudsachterstanden te kunnen corrigeren, echter is dit verkeerd aangepakt door de overheid, als we kijken naar de pompen van Wageningen.  Het is een kwestie van juiste keuzes maken en de regering heeft dat nog steeds niet kunnen doen.

Aanvullende reactie NDP:  Er vinden ook rijstexporten plaats naar Jamaica, Frankrijk en België. Indien de afzetmarkten moeten worden uitgebreid, moet Suriname ook aan de kwantiteit (behalve kwaliteit) kunnen voldoen. Continuïteit is namelijk belangrijk. 

Met betrekking tot de inputs heeft de overheid de maatregel getroffen, dat er 90% korting wordt verleend op de invoerrechten voor inputs voor de produktiesector.

Voor wat betreft kunstmest kunnen de boeren zich nu laten registreren bij het ministerie van LVV.

Aanvullende reactie Pertjajah Luhur: De kunstmest arriveert vaak te laat in Nickerie om de bemesting te kunnen doen, ondanks de registratie bij LVV. De boeren hebben de heffingskorting niet nodig. De boeren hebben de kunstmest nodig en ze willen het voor een bepaalde prijs.  Ze zijn afhankelijk van de importeurs. De boeren hebben geen enkele inspraak.

De waterhuishouding is voorts ook een probleem.

Aanvullende reactie NPS: De korting van 90% geeft veel loperij en is niet investeringsvriendelijk. De mensen die de korting aanvragen, komen soms in aanmerking daarvoor.

Culturu.com

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

André Misiekaba naar de stembus in Suriname, “De regering heeft gewerkt”

Geplaatst

op

Img 22bbf0992b1f 1

Minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting André Misiekaba op weg naar de stembus.

“Ik denk dat het volk gezien heeft dat de regering gewerkt heeft , en dus de regering gelegenheid zal geven voort te gaan”

Misiekaba : ” ik zeg , Loading Bouterse drie”

Lees verder

Suriname

Stemdag in Suriname niet zonder fouten; verkeerde stembiljetten op vier stembureaus

Geplaatst

op

Verkiezingen Su

De stemlokalen zijn vanaf vanmorgen zeven uur geopend. Echter verloopt deze niet zonder fouten. Op vier stembureaus zijn er verkeerde stembiljetten geleverd, met als gevolg dat personen ook verkeerd hebben gestemd. Op de Openbare School Tammenga was de stemming geschorst. Daar hebben 187 personen op een verkeerd stembiljet hun stem uitgebracht. Deze personen worden opgeroepen om opnieuw te gaan stemmen. De juiste stembiljetten zijn naar het bureau gebracht.

Op de Openbare School te Pontbuiten hebben ook een aantal personen verkeerd gestemd. Het gaat om 66 personen. Deze personen zijn intussen achterhaald en konden van de juiste stembiljetten gebruikmaken. Ook in Para ging het mis. Vijftig personen hadden verkeerd gestemd. Gelukkig zijn deze personen gemakkelijk bereikbaar en mochten ze op de juiste biljetten kleuren. Het gaat namelijk om personen uit een dorp en dus gemakkelijk te achterhalen.

Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), zegt dat de fout gelukkig op tijd is ontdekt en kon worden hersteld. Voor personen die verkeerd hebben gestemd kunnen op vertoon van hun identiteitskaart opnieuw stemmen, ook al is hun pink al gekleurd. Het OKB wil niet dat deze stemmen verloren gaan. De stemlocaties zijn tot vanavond zeven uur open

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen