maandag 6 februari 2023
25.5 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
0
(0)

Na akkoord IMF US$ 1 miljard beschikbaar voor Suriname

lees ook ...

Bouterse en co bedrukt vanwege eis 20 jaar celstraf

Hun gezichten op de foto’s spreken boekdelen, Desi Bouterse en zijn partners in crime kijken bedrukt als ze uit de rechtszaal komen na hun strafeis van 20 jaar cel in hoger beroep is uitgesproken. Teg...

Als Suriname het akkoord met het Internationaal Monetair Fond (IMF) heeft gesloten verwacht president Chan Santokhi dat US$ 1 miljoen beschikbaar wordt gesteld. Dit zei het staatshoofd gisteravond tijdens een virtuele persconferentie. De overeenkomst wordt volgende maand getekend.

Op technisch niveau is er al overeenstemming. Wanneer het akkoord met het IMF wordt gesloten, zal gelijk US$ 186 miljoen worden overgemaakt naar de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, de Wereldbank en de Carribean Development Bank zullen ook projecten financieren.

Suriname mag niet meer monetair financieren. Santokhi zei dat dit geen probleem vormt voor de regering, omdat ze geen voorstander is van monetaire financiering. Er zal hiertoe een overeenkomst worden getekend door de minister van Financiën & Planning en de CBvS. Het Herstelplan en de begroting moeten worden goedgekeurd in De Nationale Assemblee.

Een punt dat cruciaal is voor het IMF, is de wisselkoers. Het IMF wil dat deze losgelaten moet worden, terwijl de regering de wisselkoers beheersbaar wil houden. Er zijn negen maatregelen volgens de president om de wisselkoers te beteugelen. Drie worden al uitgevoerd, terwijl binnenkort de andere maatregelen volgen.

Tot juni heeft de regering de tijd om de koers te beteugelen. Dan wordt besloten of de koers wordt losgelaten. Indien de koers losgelaten was, zou in februari al overeenstemming bereikt kunnen worden met het IMF, merkte Santokhi op.

Het IMF zal US$ 690 miljoen in drie jaar tijd beschikbaar stellen aan Suriname onder scherpe voorwaarden. Het gaat om een Extended Fund Facility, waarbij naast versterken van de monetaire reserve en betalingsbalanssteun ook begrotingssteun wordt gegeven.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNa akkoord IMF US$ 1 miljard beschikbaar voor Suriname