zondag 2 april 2023
22.8 C
Paramaribo
6.9 C
Amsterdam
5
(1)

Na 20 jaar basisschool op Curuni

lees ook ...

Expositie afschaffing slavernij en emancipatiestrijd

Het Nationaal Archief Suriname organiseert samen met NAKS en The Black Archives (Nederland) de expositie: 'Manspasi, Verbonden Geschiedenis van Strijd in Suriname en Nederland'. Dit jaar wordt 150 jaa...

Twintig jaar na stichting van het inheemse dorp Curuni in Zuidwest-Suriname zal een aanvang worden gemaakt met de bouw van een basisschool. Tijdens de Raad van Ministers (RvM) vergadering is hiervoor goedkeuring gegeven. Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk stond pal achter het voorstel van onderwijsminister Marie Levens voor de bouw van de school. De vp is vaak in het binnenland en kent de noden van de mensen in dat gebied.

Niet alleen de school zal worden gebouwd, maar ook een leerkrachtenwoning wordt opgezet voor de huisvesting van maximaal twee leerkrachten. In het nabijgelegen dorp Amatopo wordt ook een school opgezet. Dit project zal in samenwerking met Stichting Groene Groei Suriname worden uitgevoerd.

Curuni is één van de laatste twee inheemse dorpen in Zuid-Suriname die niet over een school beschikt. Er wonen Surinamers van de Trio stam in dit dorp die voornamelijk Trio spreken. De geletterdheid bij de bewoners in het Nederlands of Sranantongo is volgens het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur onder de 5 procent.

Met de opzet van de school zullen kinderen tussen de 5-15 jaar onderwijs genieten. Ook jong volwassenen zullen alsnog in de gelegenheid worden gesteld Nederlands te leren lezen en schrijven.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNa 20 jaar basisschool op Curuni