woensdag 28 september 2022
26.1 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
3
(2)

Na 13 jaar weer Nederlandse jungletrainingen in Suriname

lees ook ...

Nieuwe wet- en regelgeving bouw- en vergunningenbeleid in de...

Er wordt in verband met de nieuwe beleidsinzichten bij het ministerie van Openbare Werken (OW) en het beter structureren van de infrastructuur binnen dit departement gewerkt aan nieuwe wet- en regelge...

Minister Ank Bijleveld van Defensie is van 7 tot 11 april op werkbezoek in Suriname. De bewindsvrouw zal een bezoek brengen aan het ministerie van Defensie, de president van Suriname en de Memre Boekoe Kazerne. Haar Surinaamse collega, Krishna Mathoera, heeft eerder aangegeven, dat er gesproken zal worden over onder andere gezamenlijke jungletrainingen in Suriname.

Er zal mogelijk een samenwerkingsovereenkomst hierover ondertekend worden. Nederland en Suriname hadden in het verleden al een overeenkomst voor gezamenlijke jungletrainingen. Door geldgebrek werden in 2008 van Nederlandse zijde de jungletrainingen stopgezet.

Op 26 augustus 2004 is een notawisseling houdende een verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Suriname inzake de status van Nederlandse militairen en Nederlands burgerpersoneel, aanwezig in Suriname in verband met training en opleiding te Paramaribo tot stand gekomen.

Het verdrag van 26 augustus 2004 werd toen gesloten voor een periode korter dan een jaar, omdat moest worden bezien of de trainingen voldeden aan de operationele verwachtingen. De looptijd is sindsdien steeds verlengd, totdat in 2008 besloten werd deze stop te zetten.

Volgens dat verdrag genoot het Nederlandse personeel dezelfde strafrechtelijke-, civielrechtelijke- en administratiefrechtelijke immuniteit als die wordt verleend aan het technische- en administratieve personeel van diplomatieke posten zoals beschreven in het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer. Dit hield in dat het personeel volledige strafrechtelijke immuniteit geniet, en functionele civielrechtelijke en administratiefrechtelijke immuniteit.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

29 REACTIES

29 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandNa 13 jaar weer Nederlandse jungletrainingen in Suriname