vrijdag 27 januari 2023
27.7 C
Paramaribo
4.6 C
Amsterdam
0
(0)

Mystral Jean-Charles weerspreekt uitspraak Antoine Joly

lees ook ...

Historische voorwerpen gevonden in DNA gebouw

Het gebouw van de Nationale Assemblee op de hoek van de Henck Arronstraat en Grote Combeweg is officieel in gebruik genomen. De sleutel werd op 14 april jongstleden ceremonieel overhandigd aan DNA-voo...

De Franse ambassadeur Antoine Joly heeft in de media aangegeven dat Haïtianen, die via Suriname naar Frans-Guyana reizen over een valse PCR-test beschikken. Mystral Jean-Charles, consul van Haïti in Suriname staat niet achter deze uitspraak.

“Ik sta absoluut niet achter de uitspraken van de Franse ambassadeur Antoine Joly”  zegt Mystral Jean-Charles, de consul van Haïti in Suriname. Jean- Charles weet niet  wat geleid heeft tot deze uitspraak van de Franse ambassadeur. “Niet omdat wij een derde wereld land zijn kunnen we niet de nodige maatregelen treffen” verzekert de consul.  “Zelfs op onze luchthaven is de mogelijkheid om Covid-19-sneltesten uit te voeren, waarbij je de resultaten binnen 45 minuten hebt” zegt hij.

Hij geeft aan dat de Haïtiaanse overheid een lijst heeft geproduceerd met geaccrediteerde laboratoria die de testen kunnen uitvoeren. Dit zijn de laboratoria waarmee er wordt gewerkt. Jean-Charles heeft na de uitspraak van Joly direct contact  gemaakt met zijn thuisbasis. Hij heeft het laboratorium  en de betrokken arts gevraagd om zaken te bevestigen. “De resultaten en tests zijn valide en authentiek”, verzekert de consul van Haïti in ons land.

De 94 mensen zijn getest door Clinique Familiale de la Rue Rivière op een bepaalde dag door dezelfde arts. “Alle 94 mensen hebben op één dag de test gedaan en de uitslag gekregen. De reisagent heeft een beroep gedaan op het laboratorium en heeft gevraagd als het één dag vóór de vlucht de nodige sneltesten kan uitvoeren”, vertelt Jean-Charles. Hij legt uit dat het testen van de mensen kort voor de vlucht een strategie is van de reisagenten om er zeker van te zijn dat alle passagiers zijn getest. Hiermee voorkomt men het onnodig uitgeven van geld op een later tijdstip.

De Consul merkt op dat de uitspraken van Joly, zonder enige verificatie zijn gepubliceerd. Hij betreurt dit en hoopt de ambassadeur spoedig te spreken. “Als hij inderdaad ander bewijs heeft, dat de data die de arts heeft aangegeven niet kloppen staan we open voor een gesprek” zegt de consul uitnodigend.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zegt in reactie op vragen dat de berichten ook zijn vernomen. “Het heeft onze aandacht en we vragen geduld, aldus Luziano Truideman, directeur Algemeen Beheer en Consulaire Zaken van dit ministerie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMystral Jean-Charles weerspreekt uitspraak Antoine Joly