maandag 20 maart 2023
27.1 C
Paramaribo
8.7 C
Amsterdam
0
(0)

Museum Noord-Commewijne dit jaar open

lees ook ...

Brokopondo slagbalbond start Slagbal kampioenschappen

De Brokopondo Slagbalbond is gestart met de halve finale & finale slagbal kampioen schappen. Voor de halve finale afgelopen weekend, heeft deze bond via coördinator Revelino Finisie van de Afdelin...

Suriname is straks een museum rijker. Een Verhalenmuseum zal in september dit jaar de deuren openen te Frederikshoop in Noord-Commewijne.  Het achttiende eeuwse oud-plantagehuis, staat al klaar hiervoor. Alleen de inrichting moet nog afgerond worden.

Sirano Zalman is de  projectdrager van het twinningproject  ‘Het geheugen van Noord-Commewijne’. De coronapandemie  heeft een groot deel van de planning in de war geschopt. Trainers en studenten konden niet fysiek aanwezig zijn. Veel is online opgevangen. “Ondanks de beperkingen vanwege corona zijn we full speed doorgegaan en zitten we nu in de fase van het inrichten van het museum”, zegt Zalman.

‘Het Geheugen van Noord-Commewijne’ omvat  persoonlijke verhalen van de bewoners van Noord-Commewijne. Vanaf het vissersdorp Pomona tot het oosten van de plantages Rust en Werk, Margaretha, Fredriksdorp, Marianbos, Kronenburg, Alliance en Bakkie. Verhalen over het dagelijks leven van de bewoners, zoals het bij hun bekend was. Een deel van die verhalen is al verzameld, verwerkt en geplaatst op de gelijknamige website van het project.

Enkele van deze verhalen worden in het Verhalenmuseum gepresenteerd, waarbij de verschillende ruimten ingericht zullen worden om het verhaal te helpen vertellen. Zo zullen er een mangroveboshoek en een filmzaal aan de hand van de bioscoopverhalen uit plantage Margaretha worden ingericht. De  oude bioscoop op foto compleet met bioscoopkaartje, die is gevonden, zullen ook worden tentoongesteld. “We bevinden ons nu in de fase waar alles al helemaal is uitgetekend en alle materialen – teksten, historische voorwerpen, culturele objecten, visnetten – in het museum moet worden geplaatst,” vertelt hij trots.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMuseum Noord-Commewijne dit jaar open