dinsdag 25 juni 2024
25.3 C
Paramaribo
25.5 C
Amsterdam
4
(1)

Muloscholen maken pretoets voor leerjaar 10

lees ook ...

Minister Amoksi overlegt met korpsleiding over toenemende cr...

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft maandag een vergadering gehouden met de korpsleiding om de toename van inbraken en gewelddadige berovingen aan te pakken. Samen met korpschef Brya...

Leerjaar 10 op de muloscholen is begonnen met de pretoets, die leerlingen moet voorbereiden op de officiële toets aan het eind van het schooljaar. Een deel van deze leerlingen hebben nooit een toets gemaakt. Deze oefentoets moet de plaats innemen van het oefenen met oude examenvragen volgens Yvonne Pelswijk, die hoofd is van het examenbureau. De stof van leerjaar 9 en leerjaar 10 tot en met februari 2023 wordt hiermee getoetst. Het gaat om alle vakken.

Pelswijk zegt dat er een antwoordmodel verbonden is aan de toets. Volgens dit model zal het werk worden gecorrigeerd. Deze toets is speciaal opgesteld, omdat een soortgelijk toets  niet eerder is afgenomen, zodat de leerlingen geen oefenmateriaal hebben. Deze toets moet de scholieren een idee geven van het examen dat in juni zal plaatsvinden. De toets moest vóór de Paasvakantie afgelegd worden, maar werd belemmerd door allerlei toestanden.

Pelswijk benadrukt ook dat de scholen de pretoets op hun eigen manier mogen organiseren. “De scholen kunnen dit organiseren zoals ze dat normaal doen met hun reguliere toetsen. Exemplaren van alle vakken zijn aan alle scholen verstrekt, inclusief scholen in het binnenland,” aldus Pelswijk.

Het examenwerk voor scholen in Paramaribo is niet gekopieerd, maar voor leerlingen in het binnenland wel vanwege de kosten. Scholen mogen de opgaven op het bord schrijven of kopiëren. Het examenbureau heeft de scholen geen maximaal bedrag per leerling voorgehouden. Het moet gewoon gaan op de manier zoals zij hun leerlingen toetsen.

Wel is Pelswijk geen voorstander van geld vragen aan de leerlingen. Er moeten alternatieve manieren worden toegepast om te voorkomen, dat de leerlingen geld moeten betalen om mee te kunnen doen.

Suriname Herald heeft contact gekregen met een schoolleider, die zegt dat de school genoodzaakt was om een bedrag van SRD 40,- aan leerlingen te vragen om de kosten voor kopiëren te dekken. De scholen kregen twee exemplaren van elk onderdeel van de pretoets. Scholen hebben niet genoeg geld om dit te betalen. Men moest daarom de leerlingen geld vragen om het werk te kunnen vermenigvuldigen.

De schoolleider zegt verder, dat het rekenonderdeel bijvoorbeeld uit acht pagina’s bestaat en dat 103 leerlingen de toets moeten afleggen. Het zou voor deze school niet mogelijk zijn om de toets af te nemen zonder de leerlingen geld te vragen. Toch konden enkelen het geld niet betalen, maar zijn op grond daarvan niet geweigerd. Met het opgehaald geld heeft men inkt en papier kunnen kopen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMuloscholen maken pretoets voor leerjaar 10