zaterdag 27 november 2021
24.8 C
Paramaribo
3.9 C
Amsterdam
0
(0)

Mr. Roy Chitanie plaatsvervangend lid Constitutioneel hof

lees ook ...

Horecasector geïnspecteerd: SRD 10.000 boete voor vier bedri...

Vier bedrijven zijn door het Cluster Covid-19-team beboet, omdat zij zich niet hebben gehouden aan de aangepaste coronamaatregelen voor de horecasector. Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en J...

President Chandrikapersad Santokhi beëdigde op 30 april op zijn Kabinet, Mr. Roy Chitani tot plaatsvervangend lid van het Constitutioneel Hof. In zijn speech gaf de President aan dat het Constitutioneel Hof een grondwettelijk en onafhankelijk orgaan is, dat binnen het constitutioneel bestel twee taken heeft: Het toetsen van wetten aan de inhoud van de grondwet en internationale verdragen en het beoordelen van de verenigbaarheid van besluiten van overheidsorganen met in de Grondwet genoemde persoonlijke grondrechten.

“Het Hof is er ook voor de bescherming van minderheden in de samenleving, zodat de wetgevende macht samen met de regering geen mensenrechten kan schenden. Het Hof is niet van wetgevende aard, maar ook niet van rechtsprekende aard”, aldus het staatshoofd. De regeringsleider accentueert dat het Constitutioneel Hof een onafhankelijk toetsingsorgaan is dat zich zodanig met wetgeving noch rechtspraak inlaat.

Het Staatshoofd geeft aan dat de werkzaamheden van het Hof een hoge mate van integriteit eisen, maar ook een behoorlijke dosis aan juridische kennis en ervaring. Mr. Chitani is voorgedragen door De Nationale Assemblee, als het hoogste college van staat, om de functie van plaatsvervangend lid te vervullen. President Santokhi bracht zijn felicitaties uit aan het nieuwe plaatsvervangend lid alsook aan en het Constitutioneel hof.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMr. Roy Chitanie plaatsvervangend lid Constitutioneel hof