dinsdag 28 maart 2023
25 C
Paramaribo
0.3 C
Amsterdam
0
(0)

Moxsi: Art, Muziek en Krosi

lees ook ...

President Santokhi overlegt met Nationale Veiligheidscommiss...

Gezien de toename van diverse vormen van criminaliteit in Suriname, heeft president Chandrikapersad Santokhi op maandag 20 maart 2023 een overleg gehad met de leden van de Nationale Veiligheidscommiss...

Jomara Roletti en Siah Nuboer ervaren een gemis om artistieke talent te etaleren. De artiesten besloten daarom zelf een platform aan te bieden op 4 februari om 20.00. In Bar Bizar  organiseren zij hun eerste laagdrempelige event om toekomstige artiesten  tegemoet te komen door hun een mogelijkheid  te bieden via ‘Moxsi”. Het publiek wordt tegelijk in de gelegenheid gesteld om kennis te maken met talent op het gebied van kleding, craft en kunst.

Moxsi: Een kruising tussen de Engelse term ‘moxie‘ en het Surinaamse ‘moksi‘, wat mengelmoes, mix betekent. In het Engels betekent Moxie, doorzetten, moedig. Het is hier een verzamelnaam van kunst en cultuur.

“Het woord Moxie in het Engels betekent onder meer doorzetten en dat doen we ook.” Verder is de naam een reflectie van de nieuwe generatie kunstenaars. “We zijn allemaal doglaatjes (kleine dogla’s), verbonden met kunst of podiumkunsten, doen verschillende dingen en zijn daarnaast gedreven en een beetje rebels,” aldus Nuboer.

De artiesten Nuboer en Roletti hebben  ‘The Under’ in 2021 opgericht, met als missie, “jezelf zijn, jezelf kunnen uiten, je kunst tonen en groeien”. Ze bruisen van ideeën, die   via events vorm moeten krijgen, en gingen met Eury Dest, eigenaar van Bar Bizar in zee, die ook met soortgelijke gedachten rondliep. Creatievelingen en anderen kunnen inspiratie halen uit wat er gepresenteerd zal worden.

“Eenieder is dagelijks met kunst bezig; of je nou met kleren bezig bent, schildert, tekent of kookt. Het is allemaal een vorm van kunst. Vaak is er geen uitlaatklep, waar nieuwkomers zich thuis kunnen voelen. En soms heeft men net dat extraatje aan prikkels nodig om te starten,” volgens Roletti

Het duo hoopt dat de doelgroep zich aangetrokken zal voelen tot Moxsi. Bezoekers zullen vrij zijn mee te doen aan het samen maken van een permanente muurschildering  op één van de muren van Bar Bizar, onder toezicht van een kunstenaar.  Verder zal er een open mic-evenement,  jamsessie, tentoonstelling en een pop-up fotostudio zijn. ‘Moxsi’ begint om acht uur ’s avonds.

Nuboer is kunstenares en grafisch ontwerpster. Zij doet,  “alles op mediagebied”. Roletti is naast fotograaf ook artiest, en heeft “ verder een passie voor kunst.” Het tweetal is al bezig op eigen gebied.

Bron foto: De Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMoxsi: Art, Muziek en Krosi